Nationalbankens guld


​​​​​​​​​​​​​​​Danmarks Nationalbank har 66,5 ton guld. Guldet indgår i Nationalbankens valutareserver, men udgør kun en meget lille andel. I slutningen af 2018 var guldbeholdningen på 17,8 mia. kr.

​​​​​​​​​​En guldbarre vejer i gennemsnit 12,5 kilo, mens prisen på guld i højere grad kan svinge. ​​​​​​​Ved slutningen af 2018 var Nationalbankens beholdning af guld på 17,8 mia. kr. 

Størstedelen af Nationalbankens guld ligger i Bank of England, hvor det har været, siden det af sikkerhedsmæssige årsager blev flyttet under den kolde krig. Nationalbanken har senest i oktober 2018 foretaget inspektion af bankens guldbeholdning i Bank of England.​

Nationalbankens guld udgør 0,2 pct. af centralbankernes samlede beholdning af guld på omkring 32.000 tons. Det skønnes, at centralbankerne holder knap en femtedel af den samlede mængde udvundne guld i hele ve​rden på 174.100 tons. 

Mange centralbanker har af historiske år​sager en guldbeholdning. Guld har haft en central rolle i det internationale monetære system. Tidligere var værdien af penge knyttet til prisen på guld, og mængden af penge, der var i omløb, var givet af centralbankens guldbeholdning. Vil du læse mere om guldets rolle i det monetære system kan du finde en artikel i boksen til højre.​​

I Nationalbankens forhal ligger e​n guldbarre til udstilling, som du​ er velkommen til at komme ind at se og løfte. Nationalbankens forhal er åben på hverdage kl. 9.00.-16.00. Her kan du også se en udstilling med nye og gamle sedler og mønter.

AL VERDENS GULD

Lagde man al guld i verden ind på fodboldbanen i Parken, så ville det nå en højde på 0,9 meter, mens Danmarks Nationalbanks guldbeholdning kan være i en boks på ca. 1½ meter på hver side.