Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Kvartalsoversigt, 2. kvartal 2014

Pressemeddelelse, 17. juni 2014


Deling

Nationalbanken har offentliggjort sin konjunkturvurdering af dansk økonomi. Den økonomiske aktivitet steg 1,5 pct. fra 1. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014. Hvis der ses bort fra et fald i råstofudvindingen, er BNP tilbage på samme niveau som før krisen. Samlet set ventes den private efterspørgsel at øges jævnt de kommende år, mens den offentlige efterspørgsel antages at stige mere beskedent.

Den ventede konjunktursituation næste år tilsiger, at den strukturelle saldo bør ligge et stykke over sin nedre grænse. "I 2015 ventes dansk økonomi at være så langt henne i et opsving, at tilbagerulningen af de finanspolitiske lempelser bør være godt i gang, så der næste år sker en mærkbar forbedring af den planlagte strukturelle saldo", udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde og fortsætter: "Det gælder især, når der tages hensyn til det lempelige udgangspunkt for finanspolitikken og det meget lave renteniveau."

Ledigheden er faldende og er for nogle faggrupper på samme niveau som i 2006 under overophedningen af dansk økonomi. I nogle områder er der også kraftige boligprisstigninger.

"Renten er tæt på nul, og boligmarkedet indeholder selvforstærkende mekanismer. Der er derfor behov for skærpet overvågning af udviklingen på arbejds- og boligmarkedet", siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

De danske prisstigninger er lave, men det skyldes i høj grad globale forhold, som er af midlertidig karakter. "Selv om lønstigningerne er beskedne, er den aktuelt lave inflation ikke udtryk for et deflationært pres i dansk økonomi", siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbankens prognose

I Nationalbankens nye prognose er væksten revideret marginalt op i forhold til prognosen fra marts 2014. Nationalbanken skønner en vækst i BNP på 1,5 pct. i 2014, 1,8 pct. i 2015 og 2,0 i 2016. I forhold til prognosen fra marts er BNP-væksten oprevideret med 0,1 procentpoint i alle tre år i prognoseperioden.

Den årlige stigning i det harmoniserede prisindeks, HICP, skønnes til 0,6 pct. i 2014, 1,6 pct. i 2015 og 1,8 pct. i 2016. Sammenlignet med prognosen fra marts er skønnet for 2014 0,6 procentpoint lavere, 0,1 procentpoint lavere for 2015 og uændret for 2016.

Henvendelse kan rettes til Karsten Biltoft på tlf. 3363 6021.