Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Rentenedsættelse

Pressemeddelelse, 5. februar 2015


Deling

Med virkning fra 6. februar 2015 nedsætter Nationalbanken indskudsbevisrenten med 0,25 procentpoint til -0,75 procent. Udlånsrenten, diskontoen og foliorenten holdes uændret på henholdsvis 0,05 procent, 0,0 procent og 0,0 procent.

Rentenedsættelsen sker på baggrund af Nationalbankens køb af valuta i markedet.

I kølvandet på den schweiziske nationalbanks beslutning om at lade CHF flyde og den europæiske centralbanks beslutning om at påbegynde opkøb af statsobligationer i markedet har der været en betydelig kapitalindstrømning.

De traditionelle instrumenter i fastkurspolitikken er intervention i valutamarkedet og påvirkning af rentespændet over for euroområdet. Nationalbanken har interveneret i valutamarkedet for 106,3 mia. kr. i januar og har nedsat renten på indskudsbeviser ad flere omgange. Endvidere har Finansministeriet efter indstilling fra Nationalbanken besluttet at stoppe for salget af statsobligationer indtil videre. Alle tiltag har haft til hensigt at hæmme valutaindstrømningen.

"Fastkurspolitikken er et ufravigelig element i dansk økonomisk politik – og har været det siden 1982. Nationalbanken har de nødvendige instrumenter til at forsvare fastkurspolitikken i så lang tid, som det måtte blive nødvendigt", siger Lars Rohde.

Lars Rohde fortsætter: "Der er ingen øvre grænse for størrelsen af valutareserven. I anvendelsen af instrumenterne tager Nationalbanken ene og alene hensyn til en stabil kronekurs over for euro. Danmarks Nationalbanks indtjening påvirkes positivt af stigningen i valutareserven."

Henvendelse kan rettes til Karsten Biltoft på tlf. 3363 6021.