Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Tilpasning af penge- og realkreditinstitutternes kontoforhold i Nationalbanken (Foliorammer)

Penge- og realkreditinstitutternes foliorammer justeres med virkning fra 27. maj 2016. Den samlede folioramme holdes uændret på omkring 31 mia. kr.


Deling

Penge- og realkreditinstitutternes foliorammer justeres med virkning fra 27. maj 2016. Den samlede folioramme holdes uændret på omkring 31 mia. kr.

I forbindelse med den årlige evaluering af foliorammerne justeres modellen for at sikre en enkel og objektiv tildeling, samt at de individuelle foliorammer tager mere hensyn til de enkelte kreditinstitutters betalinger og likviditetsudsving i kroner.

BAGGRUND OM FOLIORAMMESYSTEMET

Penge- og realkreditinstitutterne har hver især en såkaldt foliokonto i Nationalbanken. Indestående på foliokontiene kan anvendes til fx indbyrdes overførsler mellem institutterne. Foliokontiene fungerer også som afregningskonto for Nationalbankens udlån til og indlån fra kreditinstitutterne samt store betalinger til og fra staten. Folioindskud forrentes med folio-renten, der p.t. er 0 pct.

Der er fastsat en folioramme, dvs. et loft over kreditinstitutternes samlede indskud på foliokontiene. Den overskydende likviditet institutterne måtte have, placeres i indskudsbeviser til indskudsbevisrenten, der p.t. er -0,65 pct.

Den samlede ramme er fordelt på individuelle rammer for institutterne. Fastsættelsen af foliorammerne sker fremadrettet på baggrund af de pengepolitiske modparters indlån i kroner. Foliorammesystemet bidrager til at sikre de pengepolitiske renters gennemslag.

Yderligere information om foliorammerne samt de nye individuelle ram-mer fremgår af Nationalbankens hjemmeside: http://www.nationalbanken.dk/da/pengepolitik/instrumenter/Sider/default.aspx

Henvendelse kan rettes til Julie Holm Simonsen på tlf. 3363 6022.