Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Ny rapport om kontante betalingers fremtid

Betalingsrådet offentliggør i dag rapporten Kontanters rolle i samfundet.


Deling

Betalingsrådet offentliggør i dag rapporten Kontanters rolle i samfundet.

Rapporten handler om udviklingen i betalingsvaner i Danmark, herunder spørgsmålet om den såkaldte kontantpligt. Det er en dansk særregel om, at forretninger i Danmark, ved betjent salg, skal acceptere kontanter som betaling.

Spørgsmålet er, om reglen – der blev indført i 1984 i forbindelse med introduktionen af Dankortet – bør fastholdes eller ophæves.

I rapporten er svaret ikke entydigt. Den er skabt af en arbejdsgruppe, bestående af en række interessenter, der har forskellige holdninger. Nationalbanken, der har siddet for bordenden i arbejdsgruppen, mener, at betalinger i al almindelighed bør følge med tiden og den teknologiske udvikling.

”Kontanter har i årtier haft en vigende betydning, efterhånden som alternativerne er blevet flere og stadig mere smarte,” siger Per Callesen, nationalbankdirektør og formand for Betalingsrådet.

Han peger på, at kontanter før årtusindeskiftet udgjorde 60 pct. af betalingerne i detailhandelen, imens der i dag er tale om 20 pct. Den bevægelse vil utvivlsomt fortsætte, efterhånden som andre løsninger – MobilePay, Swipp, kontaktløst Dankort og lige om lidt Dankort på mobilen – tager stadig mere over.

Danskerne er, sammen med svenskerne og nordmændene, de mest kortbrugende og mindst kontantbrugende folkefærd i Europa.

”Umiddelbart skulle man måske tro, at netop Nationalbanken ville være markant fortaler for størst mulig brug af kontanter. Fordi det er vores produkt, og fordi vi tjener penge på det. Men sådan er det ikke. Vi har tiltro til, at sedler og mønter, uanset hvad Folketinget måtte beslutte, har en fremtid,” siger Per Callesen.

Se rapporten Kontanters rolle i samfundet.

Henvendelse kan rettes til Julie Holm Simonsen på tlf. 3363 6022.