Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Balanceret vækst for dansk økonomi

​Væksten i BNP ventes i 2017 at stige til 1,6 pct. fra 1,1 pct. sidste år. Næste år og i 2019 ventes den årlige stigning også at blive på 1,6 pct. Det er lidt mere end i prognosen fra december.


Deling

15. marts 2017

"Bruttonationalproduktet (BNP) og beskæftigelsen er steget støt siden 2012, og det understreger, at dansk økonomi er inde i et opsving. Økonomien bevæger sig gradvist ind i en højkonjunktur, men væksten vil være lavere end under tidligere højkonjunkturer."

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde i forbindelse med offentliggørelsen af en ny analyse af dansk økonomi.

Strukturelle forhold betyder, at tidligere tiders højere vækstrater næppe kommer igen. Det ventede forløb forudsætter, at arbejdsudbuddet stiger som følge af allerede gennemførte reformer.

"Hvis væksten skal højere op, er der behov for nye reformer, der kan øge arbejdsudbuddet og produktiviteten," siger Lars Rohde, der mener, at finanspolitikken ikke bør skubbe yderligere til efterspørgslen.

Væksten i BNP ventes i 2017 at stige til 1,6 pct. fra 1,1 pct. sidste år. Næste år og i 2019 ventes den årlige stigning også at blive på 1,6 pct. Det er lidt mere end i prognosen fra december.

Vækstudsigterne kan blive påvirket af udviklingen og begivenheder andre steder i verden. For eksempel vil en ekspansiv finanspolitik i USA kunne styrke dansk eksport til USA på kort sigt, men pludselige rentestigninger kan smitte af på resten af verden og påvirke dansk eksport negativt. I Danmark er det først og fremmest risikoen for ikke at kunne skaffe tilstrækkeligt med arbejdskraft, der kan give udsving i økonomien.

Henvendelse kan rettes til Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.