Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Moderat højkonjunktur i dansk økonomi - pres på arbejdsmarkedet tager til

​Opsvinget i dansk økonomi er fortsat i anden halvdel af 2017, og der er taget hul på en højkonjunktur. Presset på arbejdsmarkedet er taget til, men fremgangen er indtil videre afbalanceret.


Deling

14. marts 2018

Opsvinget i dansk økonomi er fortsat i anden halvdel af 2017, og der er taget hul på en højkonjunktur. Presset på arbejdsmarkedet er taget til, men fremgangen er indtil videre afbalanceret.

Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor der ventes en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 1,9 pct. i år, mens der ventes en vækst på 1,8 pct. til næste år og 1,7 pct. i 2020.

"Det går godt for dansk økonomi, og det skal vi værne om. Det er, når det går godt, at den økonomiske politik skal udvise mådehold og sørge for, at der er noget at stå imod med efter en højkonjunktur. Sådan en varer jo ikke evigt," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Hovedscenariet i Nationalbankens prognose er en moderat højkonjunktur, men der er også potentiale for en mere kraftig udvikling. Opsparingen er høj hos både husholdningerne og i virksomhederne, og det kan vendes til større forbrugs- og investeringslyst, når det går godt i økonomien. Også fra eksportmarkederne kan der komme en større efterspørgsel.

"Vi skal undgå, at højkonjunkturen udvikler sig til en overophedning, som så efterfølges af et tilbageslag. Regeringen bør derfor være forberedt på med kort varsel at kunne iværksætte en forebyggende finanspolitisk opstramning, hvis der er tegn på, at økonomien er på vej ud i en overophedning," siger Lars Rohde.

Henvendelse kan rettes til presserådgiver Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.