Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Fald i bankernes udlånsrenter til private og erhverv

Renterne på bankernes udestående udlån til privatpersoner, personligt ejede virksomheder og erhvervsvirksomheder (ekskl. repoudlån) faldt med 0,3 til 0,4 procentpoint i løbet af 2014.



Renterne på bankernes udestående udlån til privatpersoner, personligt ejede virksomheder og erhvervsvirksomheder (ekskl. repoudlån) faldt med 0,3 til 0,4 procentpoint i løbet af 2014. Renterne er hovedsageligt faldet på kassekreditter og forbrugslån, der udgør 40 pct. af bankernes samlede udlån til private og erhverv. De faldende renter genfindes på tværs af alle løbetider.

Renten på nye lån til erhvervsvirksomheder og personligt ejede virksomheder lå igennem hele 2014 lavere end renten på eksisterende lån – og gør det fortsat. Det stemmer overens med resultaterne af Nationalbankens udlånsundersøgelser, hvor bankerne igennem en længere periode har svaret, at de lemper på priserne til erhverv med henvisning til den øgede konkurrence.

Renterne på nye lån til private har i 2014 været mere volatile og har i perioder også ligget højere end renterne på den eksisterende lånemasse.

Nye lån udgjorde kun 3,5 pct. af de udestående lån til private og erhverv i 2014.

 

Udvikling i bankernes udlånsrenter til private og erhverv i 2014

Anm.: Nye lån dækker både over nye og eksisterende lån, hvor vilkår og betingelser er ændret efter en genforhandling mellem bank og låntager.​