Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Boligejere optager fortsat flere lån med afdrag og fast rente

Boligejerne vælger i stigende grad fastforrentede realkreditlån med afdrag, når de låner til ejerboliger og fritidshuse.



Boligejerne vælger i stigende grad fastforrentede realkreditlån med afdrag, når de låner til ejerboliger og fritidshuse. Det er et markant brud med tidligere år. De fastforrentede realkreditlån med afdrag er således vokset med knap 60 mia. kr. i forhold til april 2014 – den største årlige stigning, siden de afdragsfrie realkreditlån blev indført i 2003.

De fastforrentede lån med afdrag udgør nu 25 pct. af det samlede realkreditudlån til ejerboliger og fritidshuse. Andelen er steget løbende over det seneste år og modsvares især af et fald i flekslån uden afdrag, hvor de 1-årige flekslån er faldet med godt 80 mia. kr., mens de 3- og 5-årige samlet er gået frem med godt 40 mia. kr.

Over de seneste 12 måneder er det samlede realkreditudlån til ejerboliger og fritidshuse steget med under 1 pct., eller knap 10 mia. kr.

Realkreditlån til ejerboliger og fritidshuse, årlig vækst og vækstbidrag