Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Danske husholdninger og institutionelle investorer har tjent mest på deres aktieinvesteringer i de seneste år

Det danske aktiemarked har haft nogle forrygende år, og med en stigning på 8,4 pct. alene i januar 2015 er udviklingen forsat i det nye år.



Det danske aktiemarked har haft nogle forrygende år, og med en stigning på 8,4 pct. alene i januar 2015 er udviklingen forsat i det nye år. Dermed har de danske børsnoterede selskaber givet et samlet afkast på 68 pct. siden begyndelsen af 2013.

Det er især danske husholdninger og institutionelle investorer, der har nydt godt af udviklingen. Deres afkast ligger ved udgangen af januar på godt 75 pct. og overgår dermed markedsudviklingen set under ét. Det er især trukket af stigninger i Coloplast, Danske Bank og Vestas.

Udenlandske investorer har omvendt klaret sig dårligere end markedet i 2013 og 2014 og er først kommet op på linje med markedsafkastet i januar 2015. Udviklingen er i høj grad drevet af Novo Nordisk, som udgør næsten halvdelen af udlandets portefølje. Aktien er siden begyndelsen af 2013 steget med 69 pct., og alene 14 pct. i januar 2015. Derudover har både Novozymes og A.P. Møller-Mærsk, med stigninger på henholdsvis 16 og 8 pct., givet udlandet et godt afkast i januar.

Ved udgangen af januar var den samlede markedsværdi af børsnoterede danske aktier på 2.098 mia. kr. Udlandets ejerandel udgør 52 pct. mod 46 pct. for 2 år siden. 

Udvalgte sektorers kurs- og udbytteafkast siden begyndelsen af 2013

 

​​