Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

De danske bankers indlånsoverskud har nået nye højder

Indlånsoverskuddet var i 2. kvartal 2015 det højeste i statistikkens historie.



Indlånsoverskuddet var i 2. kvartal 2015 det højeste i statistikkens historie. Hen over kvartalet har indlånet i de danske banker i gennemsnit været 168 mia. kr. større end udlånet, mens overskuddet til sammenligning var 130 mia. kr. i 2. kvartal 2014. Indlånsoverskuddet er steget jævnt siden 2008, hvor det var lavest og stærkt negativt. Siden har bankerne haft relativt større indlåns- end udlånsvækst, og det har betydet, at en lang periode med indlånsunderskud vendte til et overskud i begyndelsen af 2013.  

Samlet set er indlånet i bankerne steget med 45 mia. kr. over det seneste år. Det skyldes i særdeleshed, at danske husholdninger over en længere periode har øget deres indlån i bankerne, mens udlånet er faldet. I modsat retning trækker erhvervssektoren, hvor udlånet fortsat er større end indlånet.

Indlånsoverskud i danske banker samt sektorfordelt indlånsoverskud for det seneste år

 Anm.: Indlånsoverskud er opgjort som alle sektorers (ekskl. MFI-sektorens) samlede indlån i danske banker (inkl. deres udenlandske filialer) fratrukket deres lån. Ud- og indlån er korrigeret for repoforretninger (lån og indskud med sikkerhed i værdipapirer), da de generelt er mere volatile end almindelige ind- og udlån, og fordi formålet med at indgå aftalerne ofte er at tage positioner i værdipapirer snarere end egentlig ind- og udlånsaktivitet.