Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Fald i udlånet til personligt ejede virksomheder

Den årlige vækst i udlån til personligt ejede virksomheder har været negativ de seneste fire måneder, selv når man ser bort fra tab.



Den årlige vækst i udlån til personligt ejede virksomheder har været negativ de seneste fire måneder, selv når man ser bort fra tab. Udlånet er således faldet 12 mia. kr. siden november 2014, så det samlede udlån nu er på 580 mia. kr. Udviklingen ses hos både penge- og realkreditinstitutter, men opbremsningen er mest markant for realkreditinstitutterne. De står for næsten 81 pct. af det samlede udlån til personligt ejede virksomheder, mens andelen, da finanskrisen begyndte, kun var 75 pct.

Størstedelen af det seneste års samlede fald i udlånet til personligt ejede virksomheder er sket i ejendomsbranchen, bygge og anlæg samt detailhandlen, der tilsammen står for over halvdelen af faldet, men kun for en femtedel af det samlede udlån. Landbrugets andel af udlån til personligt ejede virksomheder nærmer sig derimod næsten 50 pct., og når man ser bort fra tab, har branchen haft en positiv årlig vækst på 2 pct.

​År til år-vækst i samlet udlån til personligt ejede virksomheder 

 Anm.: Opgørelsen af væksten i udlånet er eksklusive tab hos penge- og realkreditinstitutter.