Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Husholdningernes valg af realkreditlån følger renteudviklingen tæt

Husholdningernes valg af realkreditlån er i høj grad påvirket af renterne.



Husholdningernes valg af realkreditlån er i høj grad påvirket af renterne. De fastforrentede lån blev i løbet af 2014 mere populære i takt med, at afstanden mellem renten på disse lån og lån med kortere rentebinding blev mindre. Da renterne nåede historisk langt ned i begyndelsen af 2015, udnyttede husholdningerne det til at optage eller omlægge til lån med fast rente. Siden da er renten på lån med fast rente steget og har igen gjort lån med kortere rentebindinger attraktive for husholdningerne. Bidragssatserne favoriserer fortsat lån med længere rentebinding (fx F3 i forhold til F1), og det er derfor generelt med til at gøre de typer lån billigere.

De lave renter bidrager – sammen med omlægninger til lån med afdrag – til, at husholdningernes ordinære afdrag på deres realkreditgæld er steget siden finanskrisen. I 2015 var deres afdrag således godt 35 mia. kr. ud af et samlet udlån på ca. 1.760 mia. kr. 

Effektiv rente inkl. bidrag samt forretningsomfang af husholdningernes nye realkreditlån fordelt på låntype

Anm.: Estimater af de forskellige låntyper på baggrund af rentebindingen. F-kort dækker over lån, hvor renten tilpasses hvert halve år på baggrund af CITA-renten.

I venstre figur vises et 3 måneders glidende vægtet gennemsnit af renterne på nyudlån. Nye lån dækker både over nye og omlægning af eksisterende lån, hvor vilkår og betingelser er ændret efter genforhandling mellem realkreditinstitut og låntager.