Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Rentemarginalen over for erhverv er den laveste i over seks år

august 2015



Pengeinstitutternes rentemarginal over for erhverv (spændet mellem den gennemsnitlige ud- og indlånsrente) er faldet gennem en længere periode og landede i august på godt 3,2 procentpoint. Den har ikke været så lav siden begyndelsen af 2009, hvor den til gengæld var i hastig stigning fra knap 2,5 procentpoint i årene op til krisen for at toppe med 4 procentpoint i 2012. Det seneste fald har været drevet af renterne på udlån, mens den gennemsnitlige indlånsrente, efter at være faldet i april, har ligget stabilt omkring nul.

Erhvervsvirksomhedernes nettolåntagning hos pengeinstitutter har det seneste år udviklet sig relativt fladt, hvorfor den lavere rentemarginal reducerer virksomhedernes samlede nettorentebetalinger, dvs. renteudgifter på lån fratrukket renteindtægter på indskud. Nettorentebetalingerne er således faldet godt 9 pct. i perioden eller godt 700 mio. kr. på årsbasis.

Pengeinstitutters ind- og udlån samt rentesatser over for erhverv

Anm.: Forretninger over for danske modparter (DK) i danske kroner (DKK)