Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Porteføljeinvesteringer

Store udsving i udlandets investeringer i statspapirer

Udenlandske investorer har i november købt skatkammerbeviser for 12 mia. kr. og solgt statsobligationer for 64 mia. kr.



Udenlandske investorer har i november købt skatkammerbeviser for 12 mia. kr. og solgt statsobligationer for 64 mia. kr. De senere år har de reduceret deres beholdning af statsobligationer i forbindelse med udløbene i november. Bevægelserne har dog været forholdsvis store i november i år.

De udenlandske investorers efterspørgsel efter skatkammerbeviser kan være positivt påvirket af, at FX-swap-rentespændet mellem kroner og dollar faldt. Det har gjort det attraktivt at investere i korte danske statspapirer, jf. Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal 2015. Efter auktionerne i oktober og november er udlandets beholdning og ejerandel af skatkammerbeviser tilbage på samme niveau som ved begyndelsen af året.

Den 15. november udløb statsobligationen 4 pct. stående lån 2015 på nominelt 62 mia. kr. Det store salg af statsobligationer skyldes, at ca. 90 pct. af obligationsserien var ejet af udenlandske investorer.

Med salget i november faldt udlandets nominelle beholdning af statsobligationer til 212 mia. kr., svarende til en udenlandsk ejerandel på 34 pct.

 

Udlandets beholdning og ejerandel af danske statspapirer

Anm.: Ejerandele og beholdninger er opgjort til nominel værdi. Ejerandele over 100 pct. kan forekomme, hvis udenlandske investorer låner skatkammerbeviser hos indenlandske modparter, hvorved den indenlandske investor får en kort position.