Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Porteføljeinvesteringer

Udlandet er fortsat interesseret i danske værdipapirer

I juni købte udlændinge danske værdipapirer for samlet 3 mia. kr.



I juni købte udlændinge danske værdipapirer for samlet 3 mia. kr. Det er ottende måned i træk, at de netto køber danske værdipapirer. Det er den længste ubrudte periode med opkøb siden 2009.

Set over de seneste tre år har udlandets interesse hovedsageligt været i realkreditobligationer, med opkøb på samlet 300 mia. kr. Opkøbene har løftet den udenlandske ejerandel fra 15 til 22 pct. af den udestående mængde danske realkreditobligationer. Til sammenligning har der i perioden kun været et lille køb af danske statspapirer. Det afspejler bl.a., at den udestående mængde er på samme niveau i dag som i begyndelsen af 2012.

Mens interessen for danske aktier har været begrænset i juni, hvor udlændinge kun købte for 1 mia. kr., har de generelt foretaget store opkøb i de senere år. Siden 2012 har de købt danske aktier for næsten 150 mia. kr. Interessen er særligt koncentreret om C20-aktierne, hvor de nu ejer 60 pct. af den udestående markedsværdi mod 52 pct. i juni 2012.

 

Udlandets akkumulerede køb af aktier, stats- og realkreditobligationer

Anm.: Akkumulerede køb og salg siden januar 2012. Udlandets beholdning af danske aktier, stats- og realkreditobligationer var ved udgangen af juni 2015 henholdsvis 1.309, 374 og 664 mia. kr.