Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Erhvervsvirksomhederne øger deres likvide bankindskud

Danske erhvervsvirksomheders samlede indskud i bankerne er steget svagt siden foråret, men har ligget relativt stabilt i de senere år.



​​​​Danske erhvervsvirksomheders samlede indskud i bankerne er steget svagt siden foråret, men har ligget relativt stabilt i de senere år. Indskuddene er dog blevet mere likvide. Omkring 90 pct. af de samlede indskud er således placeret på anfordringskonti – en stigning fra 75 pct. i begyndelsen af 2013. De resterende 1​0 pct. udgøres næsten udelukkende af tidsindskud, som typisk er bundet i op til et 1 år. Virksomhederne fastholder d​​eres samlede bankindskud, selv om renterne er faldet markant siden begyndelsen af 2015 og på trods af, at flere banker har negative renter på større anfordringsindlån.

I løbet af de seneste 12 måneder kommer de stigende anfordringsindskud især fra virksomheder beskæftiget med fast ejendom. Branchen har øget sine indskud med godt 8 mia. kr. og står nu for knap en fjerdedel af erhvervsvirksomhedernes samlede bankindskud – og stort set hele branchens indskud er placeret på anfordring.

​Indlån fra danske erhvervsvirksomheder
​​​

 Anm.: Venstre figur: 3 måneders glidende gennemsnit. Højre figur: Den gennemsnitlige rente på andre indlån (primært tidsindskud) kan i særlig grad være påvirket af enkeltstående større indskud.​