Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Pengeinstitutternes udlånsrenter til erhverv i kroner er historisk lave

Pengeinstitutternes renter til erhverv har været faldende siden begyndelsen af 2012, og udlån i kroner – hvor renten er faldet mest – ligger på 2,9 pct. i juni.



Pengeinstitutternes renter til erhverv har været faldende siden begyndelsen af 2012, og udlån i kroner – hvor renten er faldet mest – ligger på 2,9 pct. i juni. Det er historisk lavt og er 4,5 procentpoint lavere, end da den toppede i november 2008. Lån i kroner udgør hele 77 pct. af det samlede udlån til erhverv. Hvis man ser på udlånet i alle valutaer, ligger den gennemsnitlige rente på 2,8 pct. i juni. Renten på udlån i euro er faldet lidt i 1. halvår 2016, mens renten på lån i andre valutaer har været mere stabil. Samtidig har lån siden begyndelsen af 2015 bevæget sig fra andre valutaer til danske kroner.

Det er hovedsageligt renterne på kassekreditter og øvrige udlån, der er faldet. Siden januar 2014 er renten på øvrige udlån – som udgør 54,2 pct. af det samlede udlån til erhverv i alle valutaer i juni – faldet 0,9 procentpoint til 2,6 pct. Renten på kassekreditter mv. – som udgør 43,1 pct. af det samlede udlån – er i samme periode faldet 0,9 procentpoint til 3,2 pct.

De seneste par års fald i renten på udlån til erhverv bekræfter, hvad pengeinstitutterne har svaret i Nationalbankens udlånsundersøgelse, hvor de siden begyndelsen af 2014 har sagt, at de har lempet kreditstandarderne over for erhverv på grund af øget konkurrence, og at det især sker gennem priserne.

Udvikling i pengeinstitutternes udlånsrenter og gennemsnitsbalance fordelt på valuta

Anm.: Det markante fald i oktober 2013 skyldes, at Nationalbanken på det tidspunkt overgik til en ny og forbedret opgørelsesmetode, som bl.a. flyttede udlån i pengeinstitutter fra erhverv til husholdninger. Det medførte et brud i opgørelsen af gennemsnitsbalancen.