Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Rentemarginalen over for lønmodtagerne er stabilt lav

Pengeinstitutternes rentemarginal over for lønmodtagerne, som måler spændet mellem den gennemsnitlige ud- og indlånsrente, har i snart et år ligget stabilt lavt omkring 4 procentpoint.



Pengeinstitutternes rentemarginal over for lønmodtagerne, som måler spændet mellem den gennemsnitlige ud- og indlånsrente, har i snart et år ligget stabilt lavt omkring 4 procentpoint. Rentefaldet i begyndelsen af 2015 var større på udlån end på indlån, bl.a. fordi indlånsrenten for almindelige lønmodtagere indtil videre haft har en naturlig nedre grænse ved 0.

Indlånet består hovedsageligt af relativt lavt forrentede anfordringsindlån (68 pct.) og højere forrentede tidsindskud (29 pct.). Den gennemsnitlige rente på anfordringsindlån trækkes dog kunstigt op af indlån direkte knyttet til prioritetslån, hvor den del af lånerammen, der ikke er udnyttet, optræder som et anfordringsindlån forrentet med udlånsrenten. Ser man bort fra prioritetslånenes uudnyttede låneramme (svarende til det direkte tilknyttede indlån), falder den gennemsnitlige indlånsrente med 0,2 procentpoint til 0,3 pct. i april 2016.

Korrigeres udlånet på samme måde for den uudnyttede del af prioritetslånet, stiger den gennemsnitlige udlånsrente med 0,5 procentpoint til 4,9 pct. i april 2016. Korrektionen har igennem de seneste to år øget rentemarginalen med i gennemsnit godt 0,5 pct.

Pengeinstitutters ind- og udlånsrente og rentemarginal over for lønmodtagere mv. samt korrigerede renter

 Anm.: Data for prioritetslån er baseret på særlige undersøgelser, som Nationalbanken har gennemført blandt de indberettende pengeinstitutter.