Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Porteføljeinvesteringer

Solid udenlandsk interesse for danske obligationer

Udenlandske investorer har i de seneste måneder øget deres samlede ejerandel af danske statspapirer (statsobligationer og skatkammerbeviser) til 41,4 pct.



Udenlandske investorer har i de seneste måneder øget deres samlede ejerandel af danske statspapirer (statsobligationer og skatkammerbeviser) til 41,4 pct. Den har været stigende siden 2010. Som led i presset på kronen købte de i januar og februar 2015 voldsomt op i statspapirer set i forhold til tidligere år og var på et tidspunkt tæt på 50 pct. Ejerandelen faldt dog tilbage til det tidligere niveau på omkring 40 pct. i november 2015, hvor statsobligationen 4 pct. stående lån 2015, som udlandet ejede 90 pct. af, udløb. I 2016 har deres ejerandel ligget fladt frem til og med marts. I både april og maj er den igen steget. Opkøbet er sket både i skatkammerbeviser og i statsobligationer, og alene i maj øgede de udenlandske investorer deres beholdning af danske statspapirer med 8,1 mia. kr.

Udlandets ejerandel af realkreditobligationer er generelt steget fra 2011 til 2015 og har i de seneste 12 måneder stabiliseret sig omkring 24 pct. Udlandets beholdning af obligationer bag rentetilpasningslån har siden 2014 været aftagende, mens beholdningen af fast- og variabelt forrentede er steget.

Udlandets ejerandel af danske statspapirer og realkreditobligationer