Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Størst afkast til udenlandske investorer

Danske børsnoterede selskaber har samlet set haft et aktieafkast på 169 pct. fra begyndelsen af 2012 til august 2016. Det svarer stort set til de udenlandske investorers afkast i form af udbytter og værdistigninger.



Danske børsnoterede selskaber har samlet set haft et aktieafkast på 169 pct. fra begyndelsen af 2012 til august 2016. Det svarer stort set til de udenlandske investorers afkast i form af udbytter og værdistigninger. Til sammenligning har afkastet til de danske institutionelle investorer – forsikrings- og pensionsselskaber samt investeringsforeninger – været på 144 pct. i perioden.

Forskellen i aktieafkast hænger naturligt sammen med spredningen i porteføljerne. De institutionelle investorer spreder generelt aktieinvesteringerne på flere selskaber end de udenlandske investorer. En større spredning er som regel med til at reducere udsvingene i aktieafkastet. Især har udviklingen i Novo Nordisk B-aktien haft stor indflydelse på udlandets aktieafkast, da den alene tegner sig for 36 pct. af deres aktieinvesteringer i Danmark.

Mens de institutionelle investorers tre største aktieinvesteringer, Novo Nordisk B-aktien, Mærsk A-aktien og Danske Bank-aktien, udgør 34 pct. af porteføljen, har de udenlandske investorer placeret hele 50 pct. i tre enkeltstående værdipapirer, Novo Nordisk B-aktien, Danske Bank-aktien og Vestas-aktien.

Akkumulerede månedlige afkast på børsnoterede danske aktier (venstre) og porteføljeandele af ti største aktieinvesteringer, august 2016 (højre)