Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Størst udlånsaktivitet i og omkring de større byer

De danske husholdninger fortsætter med at optage nye realkreditlån i deres ejerboliger og fritidshuse.



De danske husholdninger fortsætter med at optage nye realkreditlån i deres ejerboliger og fritidshuse. I langt de fleste af landets kommuner har nyudlånet således oversteget de ekstraordinære indfrielser over de seneste 12 måneder. Udlånsaktiviteten er særlig høj i hovedstadsområdet – men også de øvrige større byer følger pænt med. Nogle kommuner uden for de større byer, især på Sydsjælland og øerne, har begrænset, ingen eller ligefrem negativ udlånsaktivitet.

Udlånsaktiviteten understøttes af lave realkreditrenter og falder sammen med stigende boligpriser og udvidelser af boligmassen i primært de større byer. Inden for det seneste år er realkreditinstitutternes udlån til husholdningernes ejerboliger og fritidshuse steget med knap 40 mia. kr. Heraf udgør lån med fast rente og afdrag en stor andel, men også variabelt forrentede lån med afdrag har siden årsskiftet i stigende grad bidraget positivt til væksten.

Udlån i realkreditten: Aktivitet år til år i udestående realkreditlån korrigeret for ordinære afdrag – danske husholdninger, ejerboliger og fritidshuse, maj 2016

Anm.: Opgørelsen medtager fælles fundede lån bevilget i pengeinstitutter. Geografiske vækstrater er beregnet ud fra ejendommens placering.