Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Porteføljeinvesteringer

Stor dansk interesse for amerikanske aktier

Danske investorer købte i januar 2016 udenlandske aktier for 13 mia. kr. efter tre måneder med afdæmpet interesse.



Danske investorer købte i januar 2016 udenlandske aktier for 13 mia. kr. efter tre måneder med afdæmpet interesse. Hovedparten af investeringerne blev placeret i eurolande og USA.

De seneste to år har interessen for amerikanske aktier været stor. I 2013 købte danskerne for 6 mia. kr. aktier i amerikanske selskaber, mens de over de seneste to år har købt for 57 mia. kr. De danske investorer agerer dermed som de internationale, der generelt gik ind i amerikanske aktier i 20141.

Den store interesse for amerikanske aktier har sammen med pris- og valutakursgevinster ført til, at aktierne det seneste år har indgået i danskernes samlede beholdning af udenlandske aktier med samme vægt som aktier i eurolande. Over de seneste ti år er andelen af amerikanske aktier vokset støt fra 25 pct. i 2006 til 39 pct. ved udgangen af januar 2016.

1 Kilde: IMF, Balance of Payments, International Financial Statistics.

​Danske investorers akkumulerede køb af udenlandske aktier og investeringsforeningsbeviser

Anm.: Hovedparten af investeringerne i gruppen af øvrige lande har været i udviklede økonomier, som Japan, Canada, Norge, der udgjorde 21 mia. kr. ud af de samlede køb på 35 mia. kr.
Andel af samlet beholdning er beregnet som danskernes beholdning af aktier og investeringsforeningsbeviser i eurolande og USA i procent af deres samlede beholdning af udenlandske aktier.