Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Udløb af afdragsfrihed øger boligejeres afdrag på realkreditlån

Andelen af realkreditlån med afdrag er steget hastigt siden 3. kvartal 2014 og udgør nu næsten halvdelen af de samlede realkreditlån til ejerboliger og fritidshuse.



Andelen af realkreditlån med afdrag er steget hastigt siden 3. kvartal 2014 og udgør nu næsten halvdelen af de samlede realkreditlån til ejerboliger og fritidshuse. Alene i januar 2016 steg lån med afdrag med godt 10 mia. kr. til 708,5 mia. kr. – næsten udelukkende fordi afdragsfriheden udløb.

De faktiske afdragsbetalinger på realkreditlånene er generelt steget de seneste år og nåede i 4. kvartal 2015 for første gang op på over 7 mia. kr. for et kvartal. Frem til 3. kvartal 2014 steg afdragsbetalingerne på eksisterende lån med afdrag, bl.a. som følge af faldende renter. Fra 3. kvartal 2014 og frem er lånene primært steget, fordi andelen af lån med afdrag er steget.

​​Andel af realkreditlån til ejerboliger og fritidshuse samt kvartalsvise afdragsbetalinger og afdragsprocent

Anm.: De kvartalsvise afdragsbetalinger er opgjort som et 4 kvartalers glidende gennemsnit. Afdragsprocenten er beregnet som afdragsbetalinger divideret med beholdningen af realkreditlån med afdrag.