Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Udlændinge investerer primært i de største danske aktier

Udenlandske investorer har igennem de sidste ti år vist stor interesse for danske aktier og købt for 275 mia. kr.



Udenlandske investorer har igennem de sidste ti år vist stor interesse for danske aktier og købt for 275 mia. kr. Deres ejerandel af børsnoterede danske aktier er steget fra 27 pct. i 2007 til 51 pct. i marts 2017, svarende til en markedsværdi på 1.251 mia. kr. Aktier i C20-indekset udgør knap 90 pct. af deres aktieportefølje.

Udlandet koncentrerer investeringerne i danske aktier på få selskaber. En årsag kan være brugen af passive indeksfonde, som fortrinsvis placerer deres midler i store likvide aktier. Dermed er værdien af udlandets investeringer i danske selskaber under ét følsom over for udviklingen i kursen på enkelte aktier. Faldet i kursværdien på Novo Nordisk B-aktien, hvor udlændinge ejer godt 70 pct., har således reduceret deres ejerandel af børsnoterede aktier i det seneste år.

I takt med at udlandets ejerandel er steget igennem de sidste ti år, er de danske institutionelle investorers ejerandel faldet fra 42 til 27 pct. De øvrige danske investorers ejerandel er i samme periode reduceret fra 30 til 22 pct.

Ejerfordeling af danske børsnoterede aktier 2007-17 og af de tre største aktier og C20 ultimo marts 2017