Fremtidens kontanter

Der er brug for kontanter i Danmark – også i fremtiden. Danmark skal have nye pengesedler, forventeligt fra 2028-2029, og den nuværende 1000-kroneseddel og en række ældre pengesedler bliver ugyldige efter 31. maj 2025.

Nye sedler

Danmark skal have nye sedler i 2028-2029. Fra 13. maj 2024 og tre uger frem havde alle borgere mulighed for at give deres mening om temaerne for sedlernes motiver til kende ved at besvare Nationalbankens spørgeskemaundersøgelse. Vi modtog over 75.000 besvarelser, som vi nu er ved at behandle. Til september offentliggør vi de endelige temaer for de nye sedlers motiver.

Hvilke sedler bliver ugyldige?

Se, hvilke konkrete sedler der bliver ugyldige efter 31. maj 2025, så du kan tjekke, om du selv har nogle af dem liggende. Eller se alle de sedler, der fortsat vil være gyldige.

Hvad skal jeg gøre?

Der er forskel på, hvordan de forskellige sedler kan bruges i fx butikker og i kontantautomater. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du har nogle af de pengesedler, der bliver ugyldige.

Hvad, hvornår og hvorfor?

Fremtidens kontanter på 2 minutter

Se en kort film om de nye sedler, der kommer, hvilke sedler der bliver ugyldige, og hvilke der fortsat vil være gyldige efter 31. maj 2025.

Om kontanter og danskernes betalingsvaner

Et af Nationalbankens vigtigste formål er at sørge for sikre og effektive betalingsmidler.