Bliv ikke muldyr for de kriminelle

Med udsigt til at 1000-kronesedlen bliver ugyldig, vil kriminelle, der ligger inde med mange kontanter, formentlig forsøge at få andre til indsætte pengene for sig og overføre dem mod betaling. Hvis du veksler eller indsætter penge for kriminelle, kan du risikere at fungere som muldyr og blive dømt for hvidvask.


1000-kronesedlen benyttes af kriminelle i forskellige former for kriminalitet, da kontanter er lette at skjule og er svære at spore for politiet. Der kan være tale om store beløb, og derfor kan det i nogle tilfælde betale sig for kriminelle at betale andre for at komme af med deres 1000-kronesedler, så de ikke selv bliver afsløret i hvidvask.

Hidtil har kriminelle anvendt muldyr – som det kaldes, når man hjælper kriminelle med at hvidvaske penge – til at hæve kontanter for sig for på den måde at hvidvaske sorte kontopenge til kontanter. Med udsigt til at 1000-kronesedlen bliver ugyldig efter 31. maj 2025, må det forventes, at noget af ’trafikken’ vil gå den anden vej: At kriminelle får muldyr til at indsætte den kriminelles kontanter på muldyrets konto for dernæst at overføre dem til konti, som den kriminelle råder over. På den måde kan den kriminelle få sorte kontanter ind på sin bankkonto uden selv at gøre det.

Medvirken til hvidvask er strafbart

Hvidvask er ulovligt, og ved at indsætte kontanter på din konto og overføre dem til andre, risikerer du at medvirke til alvorlig økonomisk kriminalitet. Uanset om du får betaling for at medvirke eller ej. Det er strafbart og kan medføre en plet på straffeattesten og bøde eller fængsel.

Vær opmærksom ved henvendelser

Kriminelle har mange metoder til at finde muldyr, der kan hvidvaske penge for dem. Det kan fx ske ved, at de henvender sig til folk på gaden og i nattelivet og beder om hjælp. Fx under påskud af, at de skal ud og rejse og ikke kan nå at indsætte pengene selv.

Vær derfor opmærksom, hvis andre beder dig om at hjælpe dem af med deres 1000-kronesedler. Det kan være et forsøg på at få dig til at hvidvaske penge.

Er skaden sket?

Er du blevet narret til at medvirke til hvidvask af kontanter, bør du anmelde det til politiet.

Du kan anmelde økonomisk svindel på politiet.dk.