Spørgsmål om frister og muligheder

Her finder du svar på en række spørgsmål om fristerne og mulighederne for at anvende de sedler, der bliver ugyldige.


Hvornår er sidste chance for at bruge eller indsætte sedlerne på min konto?

Frem til 31. maj 2025 kan du bruge sedlerne som normalt i butikker og ved privat handel, eller du kan indsætte dem på din konto. Der vil derefter være et år, fra 1. juni 2025 til 31. maj 2026, hvor du kan indsætte ældre sedler og 1000-kronesedler på din konto via Nationalbankens indleveringssteder. Nærmere informationer om, hvordan det kan ske, vil blive kommunikeret i løbet af 2024.

Hvad sker der, hvis jeg ikke når at bruge eller indsætte sedlerne på min konto inden 31. maj 2025?

Efter den 31. maj 2025 er sedlerne ugyldige som betalingsmiddel og kan hverken bruges i butikker eller indsættes på din konto. For borgere og virksomheder, der ikke har haft mulighed for at indsætte kontanterne i deres bank, veksle dem i vekselkontorer eller anvende dem i detailhandlen inden fristens udløb den 31. maj 2025, vil der i perioden 1. juni 2025 til 31. maj 2026 være mulighed for at indlevere sedlerne til Nationalbankens indleveringssteder. De nærmere krav og procedurer for indlevering, herunder krav i forhold til hvidvaskreglerne, vil blive kommunikeret i løbet af 2024.

Kan jeg betale med alle ældre sedler indtil den 31. maj 2025?

Ældre sedler er i udgangspunktet lovligt betalingsmiddel indtil 31. maj 2025. Du kan dog opleve, at nogle butikker, erhvervsdrivende og privatpersoner ikke kan genkende de ældre sedler og derfor af praktiske årsager ikke vil tage imod sedlen. De sikrede kasseapparater og lukkede kassesystemer kan heller ikke modtage mange af de ældre pengesedler. Hvis du ikke kan bruge dine ældre sedler i detailhandlen kan du kontakte dit eget pengeinstitut med henblik på at indsætte dem på din konto.

Må jeg beholde nogle af de ældre sedler, hvis jeg gerne vil?

Du er velkommen til at beholde de ældre sedler og 1000-kronesedler som samleobjekt. Du skal dog være opmærksom på, at sedlerne er ugyldige efter den 31. maj 2025.

Er det muligt at omveksle gamle danske sedler og mønter i Nationalbanken?

Omveksling af ældre, beskadigede og hjemkaldte sedler og mønter foregår via eget pengeinstitut. Se på din banks hjemmeside, hvordan den tilbyder at håndtere kontanter.

Nationalbanken vil etablere mindst to indleveringssteder, hvor borgere og virksomheder, der ikke har haft mulighed for at indsætte kontanterne i deres bank, veksle dem i vekselkontorer eller anvende dem i detailhandlen inden fristens udløb den 31. maj 2025, kan indlevere deres sedler. Det kan være fx være borgere, der ikke har en bankkonto i Danmark, eller udenlandske borgere. Indleveringsstederne vil modtage de ugyldige sedler indtil 31. maj 2026.

Nationalbankens indleveringssteder forventes at åbne i slutningen af 2024 og fungere frem til 31. maj 2026. Nationalbanken vil i løbet af 2024 kommunikere om beliggenhed, åbningstider samt regler og betingelser for brug af Nationalbankens indleveringssteder.

Kan jeg veksle mine ældre sedler til en anden valuta?

Der vil være forskel på, hvordan de enkelte banker i praksis tilbyder deres kunder at veksle til anden valuta. Se på din egen banks hjemmeside, hvordan din bank tilbyder at tage imod dine sedler. Typisk skal du sætte pengene ind på din bankkonto, hvorefter du kan bestille anden valuta som normalt. Alternativt kan du indlevere og ombytte til anden valuta i et vekselbureau.

Kan jeg veksle mine pengesedler anonymt?

Kontanter er et anonymt betalingsmiddel, men ved kontakt til din bank vil du ikke være anonym, da de skal følge hvidvaskreglerne.