Sikkerheds­opgradering af nuværende sedler

Fra februar 2024 sender Nationalbanken sikkerhedsopgraderede udgaver af 200- og 100-kronesedlen i omløb. En opdateret udgave af 500-kronesedlen blev introduceret i 2020, og i 2025 vil også 50-kronesedlen i den nuværende serie blive sendt i omløb i en ny sikkerhedsopgraderet udgave.


Pengesedler er designet og produceret med sikkerhedselementer, der gør dem sværere at forfalske og hjælper dig med at skelne mellem ægte og falske sedler.

Nogle forfalskninger kan dog være veludførte og svære at opdage. Den teknologiske udvikling gør, at falskmøntnere hele tiden får bedre værktøjer til at kopiere pengesedler. Derfor vurderer Nationalbanken løbende kvaliteten af pengesedlernes sikkerhedselementer og sørger for, at de hele tiden er på forkant med den teknologiske udvikling.

I 2020 kom 500-kronesedlen i en ny sikkerhedsopgraderet udgave, og fra februar 2024 er også 100- og 200-kronesedlen i den nuværende serie med broer og oldtidsfund (2009-serien) blevet sendt på gaden i opdaterede udgaver. I 2025 bliver 50-kronesedlen også sikkerhedsopgraderet. De sikkerhedsopgraderede udgaver kaldes 2009A-serien.

1000-kronesedlen opdateres ikke, da den – ligesom alle ældre seddelserier – ikke vil være gyldig som betalingsmiddel efter 31. maj 2025.

De sikkerhedsopgraderede udgaver af sedlerne ligner meget de foregående udgaver, som også fortsat vil være gyldige. Men der er forskelle, som du kan kigge efter. Nogle sikkerhedselementer som hologram, vandmærke og mikrotekst er de samme som på de gamle sedler, men der vil også være tilføjet nye elementer.

Nedenfor kan du se eksempler på sikkerhedselementerne.

De nye sikkerhedselementer

Sikkerhedselementer, der går igen fra de foregående udgaver