Spørgsmål om anbefalinger til hjemme­beredskab

Beredskabsstyrelsen har i samarbejde med sektormyndighederne udarbejdet en række konkrete råd for at hjælpe borgerne i deres forberedelser til at kunne klare sig selv i op til tre døgn. Rådene er vejledende og er udarbejdet, så de kan tilpasses den enkeltes behov og forhold. I den forbindelse anbefaler Nationalbanken, at danskerne har et eller flere fysiske betalingskort, som man kan huske pinkoderne til, der kan bruges, hvis internettet er nede eller telefonen ikke kan anvendes. Overvej derudover at have et mindre beløb i mønter og små sedler.


Ofte stillede spørgsmål om anbefalinger til hjemmeberedskab

Hvorfor anbefaler Nationalbanken, at man har fysiske betalingskort liggende og kan huske sine pinkoder?

Til daglig betaler mange danskere med kort i butikker, og de fleste betalingskort kan anvendes også i krisesituationer, hvor der ikke er forbindelse mellem betalingsterminalen og de bagvedliggende betalingssystemer, fx hvis internettet ikke fungerer. Betalinger i en sådan krise forudsætter imidlertid, at kortet anvendes fysisk, og typisk også, at der indtastes pinkode.

Du kan læse mere om offline-betalinger som betalingsberedskab her.

Hvor mange kontanter anbefaler Nationalbanken, at danskerne ligger inde med, hvis der skulle opstå situationer med strømsvigt, eller hvor internettet eller betalingssystemerne er nede?

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at danskerne har vand, mad og medicin mv. til 3 dage. Nationalbanken anbefaler derudover, at danskerne har fysiske betalingskort og pinkoder til rådighed og overvejer at have et mindre beløb i mønter og små sedler.

Hvad er ”et mindre beløb”?

Det er op til den enkelte dansker at afgøre. Vores primære anbefaling er, at man følger Beredskabsstyrelsens anbefalinger om vand, mad, medicin mv. til 3 dage, og at man har fysiske kort og pinkoder til rådighed. Selvom betalingskort vil være det bedste betalingsalternativ i langt de fleste beredskabssituationer, er det svært at forudsige alle kriser. Derfor kan man også overveje at have et mindre beløb i kontanter liggende.