Klima og bæredygtighed i Nationalbankens drift

Nationalbanken har et løbende fokus på at sikre en bæredygtig intern brug af ressourcer herunder at nedbringe udledningen af drivhusgasser.


Det sker bl.a. gennem energiledelse, miljøvenlig affaldshåndtering samt miljø- og klimavenlige politikker for indkøb og forretningsrejser.

I 2024 har Nationalbanken analyseret bankens væsentligste påvirkninger inden for bæredygtighed i den interne drift og opgjort klimaaftrykket for den interne drift.

Klimaaftrykket fra den interne drift opgøres iht. Greenhouse Gas-protokollen. Analysen er lavet med udgangspunkt i principperne for en dobbelt væsentlighedsvurdering, som du kan læse mere om nederst på denne side.

Nationalbanken fortsætter sit arbejde med at forbedre datagrundlaget. Øget viden om klimaaftrykket bidrager til både intern og ekstern gennemsigtighed. Samtidig giver det mulighed for en intern prioritering af de reduktionsindsatser, som har det største potentiale.

Nationalbanken har i 2024 arbejdet med forskellige konkrete tiltag inden for bæredygtighed, bl.a. optimering af it-kapacitet, fordobling af ladestandere til elbiler, løbende justering af energiforbruget i vores bygninger og fokus på grønne krav i vores indkøb.

Desuden har Nationalbanken videreført sit arbejde med at opgøre Nationalbankens CO2e-aftryk, som begyndte i 2023. Nationalbanken fortsætter sit arbejde med at forbedre datagrundlaget.

Nationalbankens aftryk er inddelt i de tre scopes,
som er defineret i Greenhouse Gas Protokollen

Scope 1 dækker direkte udledninger fra kilder, som organisationen selv ejer eller kontrollerer, hvilket for Nationalbanken er udledninger fra brændsel til egne transportmidler.

Scope 2 omhandler indirekte udledninger fra forbrug af købt energi, der genereres uden for organisationens grænser, men anvendes af den. For Nationalbanken inkluderer dette elektricitet og fjernvarme.

Scope 3 dækker andre indirekte udledninger, som organisationen hverken ejer eller kontrollerer direkte, men som opstår i hele værdikæden. Greenhouse Gas Protokollen inddeler disse udledninger i 15 kategorier.

Syv kategorier er relevante for Nationalbanken.

Klimaaftryk 2024

CO2e tons

Scope 1 19 0 %
Køretøjer 19 0 %
Scope 2 332 2 %
Elektricitet 144 1 %
Fjernvarme 188 1 %
Scope 3 18.258 98 %
Kategori 1: Køb af varer og tjenester 16.736 90 %
Kategori 3: Brændsel- og energirelaterede aktiviteter 230 0 %
Kategori 4: Upstream transport og distribution 41 1 %
Kategori 5: Affald 121 3 %
Kategori 6: Forretningsrejser 629 3 %
Kategori 7: Medarbejderpendling 494 1 %
Kategori 12: Bortskaffelse af solgte produkter efter endt levetid 7 0 %
Hovedtotal 18.609 100 %

 

Nationalbanken har en ambition om at mindske sit eget klimaaftryk, og har derfor mange aktiviteter i gang på området. Dette indebærer en række initiativer, der sigter mod at reducere udledningen af CO2e fra vores interne drift.

 

Danmark Nationalbanks klimaaftryk

Udvalgte CO2e-reducerrende tiltag for Nationalbanken som arbejdsplads

 

IT

I Nationalbanken bruger vi digitale værktøjer i vores daglige arbejde og store mængder data til at lave analyser. Nationalbanken tilbyder også vigtig finansiel infrastruktur til den finansielle sektor samt systemer til at indsamle finansielle data. Et af Nationalbankens største klimaaftryk fra den interne drift er brugen af it.

Derfor arbejder Nationalbanken løbende på at optimere it-anvendelsen. I 2024 har Nationalbanken arbejdet med at optimere brugen af servere og databaser og løbende oprydning i hardware og tilgængelige it-systemer.

 

Kontanter

Kontanternes kredsløb starter og slutter i Nationalbanken. Det er Nationalbanken, der sørger for produktion af sedler og mønter, kvalitetssikrer dem og leverer dem til kontantdepoterne.

Denne opgave påvirker bankens samlede CO2e-udledning.

Når Nationalbanken vælger leverandører af mønter og sedler, fokuseres bl.a. på bæredygtige produktionsmetoder og aftaler, der inkluderer konkret og sporbare data samt målinger og rapportering af CO2e-udledningen.

I januar 2025 indgik Nationalbanken en aftale med den spanske møntproducent Real Casa de la Moneda som ny producent af danske cirkulationsmønter. I det gennemførte udbud blev der bl.a. lagt vægt på CSR.

 

Restaurering og renovering af Havnegade 5

Bæredygtighed og klima indgår som et parameter i arbejdet med at renovere Havnegade. Bygningen er fredet, hvilket betyder, at nogle løsninger er bundne, men der tages hensyn til de miljømæssige konsekvenser af de planlagte tiltag, hvor det er muligt.

Der udføres flere vedligeholdelsesprojekter med fokus på at spare energi. Dette inkluderer installation af energieffektive systemer, bedre isolering og brug af materialer, som både reducerer energiforbruget og mindsker CO2e-udledningen.

Målet er at undgå store vedligeholdelsesarbejder i Nationalbanken efter renoveringen. Dette mål understøttes af en plan, der sikrer, at bygningens strukturer og installationer er holdbare og nemme at vedligeholde. Dette vil mindske behovet for fremtidige reparationer og spare ressourcer. Ligeledes genanvendes materialer, hvor muligt.

 

Bankens interne drift

Mens Nationalbankens domicil i Havnegade bliver renoveret, har banken til huse i lejede lokaler på Langelinie Allé 47 i København.

Bygningen på Langelinie er yderst energieffektiv, hvilket hjælper banken med at spare på energien. Indeklimaet reguleres for eksempel med naturlig ventilation, grundvandskøl og termoaktive dæk, der gør det muligt at lagre energien og bruge den på det mest fordelagtige tidspunkt.

Nationalbanken holder løbende øje med energiforbruget i bygningen, udfører energitilsyn og formidler adfærdsregulerende informationer videre til bankens medarbejdere. Gennem vidensdeling med interne interessenter og udlejer undersøger Nationalbanken løbende mulighederne for energibesparelser.

I bygningens parkeringskælder kan bankens medarbejdere benytte ladestandere til elcykler og elbiler. Desuden kan medarbejderne låne elcykler og almindelige cykler samt hjelme, når de skal ud til eksterne møder. En intern undersøgelse i 2024 viste, at næsten 70 procent af medarbejderne cykler til arbejde mindst halvdelen af deres arbejdsdage.

Nationalbankens kantine har fokus på madlavning, der tilgodeser miljøet og klimaet. Kantinen bruger sæsonbestemte varer og serverer flere planteproteiner og mindre kød. Desuden arbejder kantinen på at reducere madspild ved bedre udnyttelse af indkøbte fødevarer.

Dobbelt Væsentlighedsvurdering

I Danmarks Nationalbank har vi brugt principperne fra en dobbelt væsentlighedsvurdering til at vurdere, hvilke bæredygtighedsområder, der er væsentlige for os. Vurderingen har vist, at vores drift har den største påvirkning indenfor nedenstående fem områder:

 

  • Klimaændringer, særligt vores energiforbrug i bygninger og hos vores leverandører

  • Ressourceanvendelse, særligt vores affald

  • Medarbejderforhold hos os selv

  • Medarbejderforhold i vores leverandørkæde

  • De persondata, vi håndterer i banken

Det betyder, at det er indenfor disse fem områder, vi i Nationalbanken skal fokusere videreudviklingen af vores arbejde med bæredygtighed.

Analysen har også vist, at der er emner, der ikke er relevante eller mulige at prioritere i den interne drift. Disse er forurening, vand- og havressourcer, biodiversitet og berørte samfund.