Hæderslegat


Abstract icon Keramiker Alev Siesbye er modtager af Nationalbankens Jubilæumsfonds hæderslegat 2022.

Nationalbankens Jubilæumsfond giver hvert år et hæderslegat til en udøvende dansk kunstner inden for arkitektur, design eller kunsthåndværk. Dette års modtager af hæderslegatet på 400.000 kr. er keramiker Alev Siesbye, der gennem mere end 50 år har formgivet porcelæn og keramik.


 


 

Alev Siesbye voksede op i Istanbul og studerede på kunstakademiet der. Senere arbejdede hun på keramikværksteder i både Tyrkiet og Tyskland og i 1962 flyttede hun til København, hvor hun arbejdede på Den Kongelige Porcelænsfabrik sideløbende med studier på Kunsthåndværkerskolen.

I 1969 etablerede Alev Siesbye værksted i København og i 1987 etablerede hun værksted og bosatte sig i Paris. Alev Siesbye har udformet produkter for bl.a. Rosenthal i Tyskland, Royal Copenhagen, Rosendahl, Raawii og Pasabahce Glass Factories i Tyrkiet.

Alev Siesbye er repræsenteret på museer i hele verden og har modtaget et utal af priser og hæderslegater igennem hendes lange karriere.

Jubilæumsfondens bestyrelse begrundede valget af Alev Siesbye med følgende ord:

Du er et fyrtårn, der kaster vedvarende nye stærke stråleglimt fra sig. Dine værker er resultatet af kontinuerlige justeringer, endeløse eksperimenter med at frembringe præcis den rigtige nuance af en ønsket farve. Nøjagtig den tone, der sætter vores drømme og associationsrækker i gang. Det er abstrakt kunst, der er åben for vores individuelle oplevelse, ideer og tolkninger, hvis vi ønsker det.

Det er som at komme hjem hver gang øjet finder ro i et af dine værker. Hjem, fordi vi genkender og læser: tryghed, ro, varme og åbenhed. Skålen er vores hjem. Den dramatisk enkle form, der i sig selv er blevet et symbol og en nyopfundet arketype, en helt egen form som du med stor og modig insisteren er mesteren bag. Formen har altid eksisteret og formen har aldrig eksisteret før. Den er ny hver gang. Den er åben og sårbar og vover pelsen ved at stille sig frem i verden og sige: Her er jeg, jeg passer på dig. Hvilket absolut ikke er en nem opgave. Det er millimeter, der afgør forskellen mellem den udsøgte præcision, der bærer sejren hjem, til den form der er ligegyldig. Hvordan du end har båret dig ad, så har du givet os balance, harmoni og båret os hjem.

I forbindelse med overrækkelse af hæderslegatet udstiller Alev Siesbye et udvalg af hendes fantastiske krukker hos Avlskarl Gallery, Bredgade 28. Udstillingen kan ses fra den 7. december 2022 til den 14. januar 2023 i galleriets åbningstider.

 Hæderslegat 2022

I 2022 bliver Danmarks Nationalbanks
Jubilæumsfonds hæderslegat givet til keramiker Alev Siesbye.

 

CV for Alev Siesbye