Hæderslegat


Abstract icon Designer Cecilie Manz er modtager af Jubilæumsfondens hæderslegat 2021.
Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond uddeler hvert år et hæderslegat til en udøvende dansk kunstner, inden for arkitektur, design eller kunsthåndværk. Dette års modtager af hæderslegatet på 400.000 kr. er designer Cecilie Manz, der gennem snart 30 år har formgivet design i forskellige skalaer; fra imponerende borde, over fascinerende lamper til sanselig brugskunst. Traditionen tro tilrettelægger hædersprismodtageren en udstilling med egne værker, denne gang i Dansk Arkitektur Center, DAC. 

 


 

Cecilie Manz er en af Danmarks mest anerkendte designere. Hun forener den skandinaviske tradition for enkelhed og funktionalitet med et moderne, globalt udtryk. Hvert design rummer skønhed og er udført i holdbare materialer og sublimt håndværk. Af samme grund har hun modtaget et væld af hæderspriser for sine værker, og vundet designelskeres hjerter verden over med sine produkter for bl.a. B&O, Fritz Hansen og Duravit.

Udstillingen tager udgangspunkt i Manz’ arbejdsproces med nedslag i udvalgte forløb der fortæller historierne bag. Udstillingen vil give et unikt indblik i arbejdsprocesserne; de bundne opgaver udviklet i tæt samarbejde med en producent og det eksperimenterende projekt skabt på ‘frihjul’. Forløbene kan være korte, lange, righoldige eller magre, men arbejdsmetoden er langt hen ad vejen den samme - fra en fornemmelse til et færdigt design.

Arbejdet synes at minde om at finde Nålen i Høstakken, en kredsen omkring løsningen; et møjsommeligt myrearbejde med omveje, overvejelser, tvivl, tanker, skabeloner og skæve prototyper. En omhyggelig og stædig proces, om og om igen.

Udstillingen vil vise diversiteten i Manz’ arbejde; prototyper, industrielle projekter og one-offs. Fra badekar til bestik, fra møbler til trædesten, porcelæn, belysning og tasker. Der stilles skarpt på detaljer og et ’treasure cabinet’ vil rumme og fremhæve referencer, inspirationsgenstande, materialeprøver og det insisterende arbejde omkring farver.

Det endelige resultat, om det er en højtaler eller et badekar, danner i Cecilie Manz’ tilfælde en afsluttet helhed. Det fremstår enkelt og ligetil, ofte arketypisk, men bag ligger et anseeligt arbejde, det arbejde der gør godt design til en stor oplevelse. Her står vi med nålen i høstakken. 
Udstillingen åbner i forbindelse med 3daysofdesign.Hæderslegat 2021

I 2021 bliver Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds hæderslegat givet til
designer Cecilie Manz.

 

Cv for Cecilie Manz

Motivationstale fra Jubilæumsfondens bestyrelse