Solidt opsving i gang, men vigtigt at undgå overophedning

Forfattere Danmarks Nationalbank
Emne Pressemeddelelser fra Nationalbanken
Type Pressemeddelelser  
Årstal 2017
Offentligjort den 13. september 2017
Abstract icon ​Nationalbanken forventer en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 2,3 pct. i år. I 2018 og 2019 ventes en vækst på henholdsvis 1,8 og 1,7 pct.

13. september 2017

Opsvinget i dansk økonomi har været solidt og godt afbalanceret. Der er gode forudsætninger for, at det kan fortsætte, men det er vigtigt at undgå, at økonomien overophedes. Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi.

"I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke til, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbanken forventer en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 2,3 pct. i år. I 2018 og 2019 ventes en vækst på henholdsvis 1,8 og 1,7 pct.

"Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur. Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen," sige Lars Rohde.

Med det vækstbillede, der tegnes i prognosen for dansk økonomi, vil der de kommende år komme større pres på produktionskapaciteten, og det bliver vanskeligere for virksomhederne at skaffe den rette arbejdskraft.

Beskæftigelsen er steget uafbrudt, siden opsvinget tog fart i 2013, bl.a. hjulpet af strukturreformer, som har fået flere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Der er god grund til at fortsætte de senere års arbejde med strukturforbedrende reformer, der fx øger arbejdsudbuddet, men det kan ikke forventes at mindske presset væsentligt på arbejdsmarkedet de nærmeste par år, mener Nationalbanken.

Henvendelse kan rettes til Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.