Dansk økonomi på vej mod lidt lavere vækst i de kommende år

Forfattere Danmarks Nationalbank
Emne Pressemeddelelser fra Nationalbanken
Type Pressemeddelelser  
Årstal 2019
Offentligjort den 18. september 2019
Dansk økonomi har været i solid fremgang i en længere årrække, og det er fortsat i årets første halve år. Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor der ventes en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 1,8 pct. i år. I de kommende to år ventes BNP at stige med 1,5 pct. om året.

18. september 2019

Dansk økonomi har været i solid fremgang i en længere årrække, og det er fortsat i årets første halve år. Den danske økonomi har dermed indtil videre trodset den afdæmpning af væksten, som er set hos flere af Danmarks vigtigste samhandelslande det seneste års tid.

Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor der ventes en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 1,8 pct. i år. I de kommende to år ventes BNP at stige med 1,5 pct. om året.

"Vi har indtil videre stået imod den modvind, vi ser hos nogle af de større økonomier. Men vi er ikke immune. Lavere vækst i udlandet vil med tiden smitte af på en lille åben økonomi som den danske. Vi er på vej mod lidt lavere vækst i de kommende år," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Selv om væksten går lidt ned, vil dansk økonomi ifølge Nationalbankens prognose stadig befinde sig i en højkonjunktur. Lidt lavere vækst under en højkonjunktur kan være med til at sikre økonomien mod en overophedning og dermed også mod risikoen for en efterfølgende dyb lavkonjunktur.

"At væksten går lidt ned, er ikke ensbetydende med, at vi står foran en lavkonjunktur eller recession. Finanspolitikken bør derfor ikke lempes i den nuværende situation," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Prognosen for dansk økonomi hviler på en forudsætning om, at vækstafdæmpningen i den internationale økonomi vil være moderat. Over det seneste halve år er risikoen for en kraftigere opbremsning i den internationale økonomi dog øget. De internationale handelspolitiske spændinger er taget til, og vilkårene for Storbritanniens udmeldelse af EU er stadig ukendte.

Dansk økonomi er i udgangspunktet godt rustet – selv til en noget lavere vækst i udlandet. Det skyldes, at den aktuelle højkonjunktur herhjemme indtil videre har været balanceret.

Henvendelse kan rettes til presserådgiver Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.