Udsigt til moderat lavkonjunktur

Forfattere Danmarks Nationalbank
Emne Pressemeddelelser fra Nationalbanken
Type Pressemeddelelser  
Årstal 2020
Offentligjort den 23. september 2020
Abstract icon ​Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor bruttonationalproduktet, BNP, skønnes at falde med 3,6 pct. i 2020 som helhed som følge af det kraftige tilbageslag i foråret. Genopretningen af den økonomiske aktivitet ventes at fortsætte, men i et langsommere tempo. I 2021 skønnes BNP at stige med 3,6 pct., og med 2,3 pct. i 2022. Der er dog stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, som vil være stærkt påvirket af den videre udvikling i coronavirussen.

23. september 2020

 

Aktiviteten er vendt tilbage i store dele af den danske økonomi i takt med den gradvise genåbning af samfundet. På trods af den hurtige vending er økonomien ikke tilbage på samme niveau som før udbruddet af coronavirus, og dansk økonomi befinder sig nu i en moderat lavkonjunktur.

 

Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor bruttonationalproduktet, BNP, skønnes at falde med 3,6 pct. i 2020 som helhed som følge af det kraftige tilbageslag i foråret. Genopretningen af den økonomiske aktivitet ventes at fortsætte, men i et langsommere tempo. I 2021 skønnes BNP at stige med 3,6 pct., og med 2,3 pct. i 2022. Der er dog stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, som vil være stærkt påvirket af den videre udvikling i coronavirussen.

 

"Den planlagte finanspolitik i forslaget til næste års finanslov er godt afstemt med den forventede udvikling. Men både speeder og bremse bør holdes parate," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

 

I udlandet er krisen mange steder dyb. Det lægger en dæmper på de danske virksomheders muligheder for eksport. Derudover er dele af dansk økonomi underlagt restriktioner, og der er udsigt til en langvarig genopretning.

 

"Det er vigtigt, at de forskellige støtteordninger udfases, når man på et tidspunkt kan ophæve de restriktioner, der begrænser aktiviteten. Ordningerne hjælper virksomheder, som har stærkt begrænset aktivitet på grund af restriktioner, men de hæmmer erhvervsdynamikken og mobiliteten på arbejdsmarkedet," siger Lars Rohde.

 

Henvendelse kan rettes til presserådgiver Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.