Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Nationalbanken udgiver Dansk pengehistorie 2005-2020

​Danmarks Nationalbank offentliggør i dag bind 7 i serien om dansk pengehistorie. Det nye bind handler om perioden 2005-20.


Deling

5. januar 2023

Danmarks Nationalbank offentliggør i dag bind 7 i serien om dansk pengehistorie. Det nye bind handler om perioden 2005-20. Det er 15 meget begivenhedsrige år i dansk økonomi og pengehistorie.

Perioden fra 2005 til 2020 har budt på en global finanskrise, pres mod kronen i 2008, statsgældskrise i Europa i årene 2010-12, kronekrise i 2015 og et usædvanligt langvarigt opsving i dansk økonomi, som blev brat afbrudt af en coronapandemi i 2020.

Efter den globale finanskrise blev reguleringen af den finansielle sektor grundigt revideret for at gøre sektoren mere robust og for at forebygge lignende kriser i fremtiden.

Omtrent midt i perioden var Danmark det første land til at indføre negative pengepolitiske renter, og brugen af kontanter til betalinger faldt år efter år.

Øget digitalisering krævede også øget opmærksomhed på cyberkriminalitet som en ny type af risici i den finansielle sektor.

Dansk pengehistorie bind 7 er på knap 230 sider og indeholder en grundig og spændende gennemgang af de væsentligste begivenheder på det pengepolitiske og finansielle område i nyere tid. Hvert kapitel er forsynet med et kort resume, som giver læseren et godt overblik over indholdet.

Bogen er skrevet af chefrådgiver i Nationalbanken Kim Abildgren, der blandt andet også har skrevet den jubilæumsbog, der udkom i forbindelse med Nationalbankens 200-års jubilæum i 2018. Det syvende bind i serien om dansk pengehistorie supplerer de tidligere, som dækker årene fra 1700 op til 2005. Alle bind i serien kan ses på Nationalbankens hjemmeside, www.nationalbanken.dk.

Spørgsmål kan rettes til kommunikationsrådgiver Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.