Nationalbankens kommentarer til Regeringens ekspertudvalgs anbefalinger

Forfattere Danmarks Nationalbank
Emne Nationalbankens udtalelser
Type Udtalelser  
Årstal 2020
Offentligjort den 27. maj 2020
Abstract icon Nationalbankens kommentarer til Regeringens ekspertudvalgs anbefalinger.

Dansk økonomi er nu i gang med en genåbning, hvor aktiviteten gradvist kan vende tilbage. Nationalbanken deler ekspertudvalgets anbefaling af, at kompensationsordningerne ikke forlænges ud over den nuværende tidsgrænse.

Nationalbankdirektør Lars Rohde udtaler: "Hjælpepakkerne har været nødvendige, men de hæmmer erhvervsdynamikken og fastholder den nuværende erhvervsstruktur. Det gør det sværere for økonomien at tilpasse sig ændrede produktions- og forbrugsmønstre i både udlandet og herhjemme. Det kan føre til, at virksomhederne i længere tid end nødvendigt er afhængige af offentlige hjælpepakker. " 

Nationalbanken deler også ekspertudvalgets anbefaling til overgangsordninger, herunder at staten fortsat kan give støtte til brancher og virksomheder, hvor de coronarelaterede tab kommer med en forsinkelse, eller hvor fortsat forbud i væsentligt omfang hindrer almindelig aktivitet. Nationalbanken støtter brugen af arbejdsfordelingsordninger, som fastholder forbindelsen mellem virksomheder og lønmodtagere, samtidig med at omstillingsevnen i dansk økonomi understøttes.

Der er betydelig risiko for, at genopretningen af økonomien, herunder den globale økonomi, bliver træg og gradvis. For at understøtte den økonomiske aktivitet kan der derfor være behov for at understøtte efterspørgslen med finanspolitiske lempelser.