Polarmønter


Abstract icon ​I anledning af Det Internationale Polarår, 2007-2009, udsendte Nationalbanken tre temamønter med motiver fra polarområderne. Alle temamønterne blev udsendt i tre forskellige udgaver – en almindelig 10-kronemønt, en 100-krone sølvmønt og en 1000-krone guldmønt.
Guldmønterne er fremstillet af grønlandsk guld, som er udvundet fra guldminen Nalunaq ved Nanortalik i det sydlige Grønland. Det var første gang, at der blev fremstillet en mønt i grønlandsk guld. At der alene blev anvendt grønlandsk guld kommer til udtryk i omskriften på guldmønterne, hvor der indgår en lille isbjørn, der af en række smykkekunstnere anvendes som symbol for netop grønlandsk guld. På alle polarmønternes forside ses Dronningens portræt i profil. Portrættet er udformet af billedhugger, professor Mogens Møller og er det samme som kendes fra de almindelige 10- og 20-kronemønter.
 
Isbjørn
Den første polarmønt, med motiv af en grønlandsk isbjørn stående på en isflage, blev udsendt den 26. marts 2007. Kunstneren bag motivet er billedhuggeren Niels Motzfeldt.
 
 
 
Sirius
Polarmønten med motiv af slædepatruljen Sirius blev udsendt den 26. februar 2008 og er udformet af billedhuggeren Margrete Sørensen.
 
 
 
Nordlys
Den tredje og sidste mønt i serien blev udsendt den 23. februar 2009 og havde som motiv nordlys. Kunstneren bag møntens bagsidemotiv er billedhugger, professor Morten Stræde.