Skibsmønter


Abstract icon ​Nationalbanken påbegyndte i 2007 udsendelsen af mønter med skibe som det gennemgående motiv. Skibe blev valgt som tema, fordi de repræsenterer Danmark som søfartsnation i hele verden. Serien er på i alt tolv 20-kronemønter og består af forskellige skibstyper, der er udvalgt, så de dækker en så bred del af dansk søfartshistorie som muligt.
​Vædderen

Den 25. april 2007 blev den første i serien udsendt. Motivet er inspektionsskibet Vædderen, som fra august 2006 sejlede jorden rundt med den tredje Galathea Ekspedition. Kunstneren bag mønten er billedhuggeren Øivind Nygård.

 

 
 
Fregatten Jylland
Nationalbanken udsendte den 10. september 2007 den anden mønt i skibsserien med motiv af Fregatten Jylland, som er verdens længste træskib. Motivet på mønten er udarbejdet af billedhugger Hans Pauli Olsen.
 
 
 
Selandia
Den tredje mønt i serien blev udsendt den 17. april 2008 og havde motorskibet Selandia som motiv. Motivet på mønten er udarbejdet af billedhugger Torben Ebbesen. Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag.
 
  
 
Havhingsten
Vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough er motivet på den fjerde mønt i serien med skibe. Mønten, hvis bagsidemotiv er udarbejdet af billedhuggeren Erik Varming, blev udsendt den 8. august 2008.  Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag.
 
 
Kongeskibet Dannebrog
Kongeskibet Dannebrog er motivet på den femte mønt i serien med skibe. Mønten, som har bagsidemotiv af medaljør på Den Kgl. Mønt, Henrik Wiberg, blev udsendt den 22. september 2008. Foruden den almindelige 20-kronemønt blev der i et begrænset oplag produceret en mønt i en meget fin proof kvalitet og ligeså i et begrænset oplag en 500-kronemønt i finsølv. På sølvmønten er hendes Majestæt Dronningens monogram indsat.
 
 

Fyrskib XVII
Den 27. maj 2009 blev den sjette mønt i serien udsendt. Motivet er Fyrskib XVII og det er udarbejdet af billedhugger Karin Lorentzen. Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag.
 
 
 
Færøbåd
En færøbåd er motivet på den syvende skibsmønt udarbejdet af billedhuggeren Hans Pauli Olsen, som selv er færing. Mønten, som blev udsendt den 2. november 2009, blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag.
  

 
Kajak-konebåd
Den 29. november 2010 udsendte Nationalbanken den ottende mønt i serien med motiv af en grønlandsk kajak-konebåd som motiv. Mønten bagsidemotiv er udarbejdet af billedhugger Niels Motzfeldt. Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag. Fra og med skibsmønten med kajak-konebåden ses på forsiden det portræt af Dronningen, som blev udarbejdet af billedhugger Lis Nogel i anledning af Dronningens 70-års fødselsdag.​
 
 
Emma Mærsk
Containerskibet Emma Mærsk er motivet på den niende mønt i temamøntserien med skibe. Mønten blev udsendt den 18. marts 2011 og har et bagsidemotiv som er udformet af billedhuggeren Torben Ebbesen. Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag.
 
 
Hjejlen
Hjuldamperen Hjejlen er motivet på den tiende mønt i temamøntserien med skibe. Mønten blev udsendt den 8. juni 2011 i anledning af Hjejlens 150-års jubilæum. Motivet på den nye skibsmønt er udarbejdet af medaljør på Den Kgl. Mønt, Henrik Wiberg. Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag. Der blev desuden udsendt et særligt møntbrev indeholdende både den nye 20-kronemønt og et nyt frimærke udsendt af Post Danmark.
 
 
 
 Kong Frederik IX
Den 29. maj 2012 blev den ellevte temamønt i serien med skibe udsendt. Motivet er færgen Kong Frederik IX og kunstneren bag er billedhuggeren Elisabeth Toubro. Mønten blev også fremstillet i en meget fin proof kvalitet i et begrænset oplag. 
 
 
 
 Fiskekutter
En typisk dansk fiskekutter er motivet på den tolvte og sidste mønt i temamøntserien med skibe. Mønten udkom den 11.december 2012 med et motiv udarbejdet af billedhuggeren Margrete Sørensen.