Tårnmønter


Abstract icon ​​Nationalbanken udsendte i december 2002 den første af i alt ti mønter i serien med tårnmønter. Tårne er valgt som tema, fordi de repræsenterer nationale og historiske symboler. På alle tårnmønterne ses på forsiden et portræt af Dronningen udarbejdet af billedhugger, professor Mogens Møller. Portrættet er det samme, som kendes fra de almindelige 10- og 20-kronemønter.
​Århus Rådhustårn

Den første temamønt i serien blev udsendt den 2. december 2002 – i 100-året for arkitekten Arne Jacobsens fødsel, der også har tegnet Nationalbanken. Motivet er udført af billedhugger Lis Nogel.

 

 
 
Børsens Dragetårn
Den 1. maj 2003 blev den anden temamønt udsendt. Motivet viser Børsens karakteristiske dragetårn og er udført af billedhugger Karin Lorentzen.
 
 

 
Christiansborg Slotstårn
Den tredje temamønt i serien blev udsendt den 20. november 2003 med Christiansborg Slotstårn som motiv. Motivet er udført af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen.
 
 
Gåsetårnet
Den Kgl. Mønt udsendte den 31. marts 2004 den fjerde mønt i serien af temamønter med tårne som motiv. Gåsetårnet i Vordingborg er motivet på møntens bagside, som er udformet af billedhugger Tina Maria Nielsen.
 
 
 
Svaneke Vandtårn
Den 2. august 2004 blev den femte tårnmønt udsendt. På mønten ses billedhugger, professor Morten Strædes motiv af Svaneke Vandtårn.
 
 
 
Landet Kirke
Den sjette tårnmønt blev udsendt den 28. januar 2005. På mønten ses motiv af Landet Kirke udformet af billedhugger Øivind Nygård.
 
 

Nólsoy Fyr
Den 15. september 2005 blev den syvende tårnmønt udsendt. På mønten ses billedhugger Hans Pauli Olsens motiv af Nólsoy Fyr på Færøerne.
 
 
 
Gråsten Slot
Den ottende mønt i rækken af temamønter med motiver af danske tårne blev udsendt den 15. februar 2006. Møntens bagsidemotiv med klokketårnet på Gråsten Slot er udformet af billedhugger og grafiker Sys Hindsbo.
 
 
 
Tre Brødre
Den niende mønt i rækken af temamønter med motiver af danske tårne har motiv af de grønlandske varder Tre Brødre og er udformet af den grønlandske billedhugger Niels Motzfeldt. Den blev udsendt 27. september 2006. 
 
 
 
Københavns Rådhustårn
Den tiende mønt i rækken af tårnmønter blev udsendt 20. juni 2007 med motiv af Københavns Rådhus. Motivet er udformet af billedhugger Lis Nogel, som også stod bag motivet til den første tårnmønt, Århus Rådhustårn.