Den færøske seddelserie

Nationalbanken fremstiller færøske pengesedler med færøsk tekst og motiv. Værdiforholdet til danske pengesedler er 1:1. Mønterne på Færøerne er de samme som i Danmark.


Færøerne har sin egen seddelserie med værdierne 50, 100, 200, 500 og 1000 kr. Motiverne er færøske dyr og landskaber. På bagsiden af sedlerne er der gengivet akvareller af færøske landskaber. Akvarellerne er udført af den færøske kunstner Zacharias Heinesen.

Nationalbanken fremstiller i henhold til Lov om pengesedler fra 1949 færøske pengesedler med færøsk tekst og motiv. Møntenheden er 1 króna, og værdiforholdet til danske pengesedler er 1:1.

De færøske sedler er ikke gyldige som betalingsmiddel i Danmark. Privatpersoner kan ombytte de færøske sedler til danske sedler i banker, på samme måde som udenlandske valutaer.

Mønterne på Færøerne er de samme som i Danmark. Grønland, som også er en del af Rigsfællesskabet, har ikke sin egen seddelserie, men anvender de danske sedler.

Færøske dyr og landskaber pryder sedlerne

Hovedmotiverne på sedlerne er færøske dyr. På forsiden er dyrene vist i form af udsnit. På bagsiden af sedlerne findes akvareller af færøske landskaber. Akvarellerne er udført af den færøske kunstner Zacharias Heinesen. Dyremotiverne er udformet som udsnit, hvilket er med til at give sedlerne et levende udtryk. Samtidig giver akvarellerne sedlerne en særlig lethed.

Gamle sedler

Gamle færøske sedler er fortsat gyldige, men inddrages løbende.

Færøsk 50-krone-seddel

Vædderhornet på forsiden af 50-krone-sedlen er udført i kobbertryk. En akvarel af et stendige danner baggrund på sedlens forside.

Bagsiden af sedlen viser en skrænt ved bygden Sumba på vestsiden af Suðuroy. Området er et typisk opholdssted for får og væddere. Derved skabes der en naturlig sammenhæng mellem vædderen på forsiden og landskabet på bagsiden.

Format: 12,5 × 7,2 cm.
Udgivet 3. juli 2001.

Færøsk 100-krone-seddel

På 100-krone-sedlens forside er motivet et udsnit af en torskehale udført i kobbertryk. Bag motivet er en akvarel med elementer fra havet.

I sammenhæng med torsken på sedlens forside vises på bagsiden en akvarel af Klaksvík, en af Færøernes vigtigste fiskerihavne.

Format: 13,5 × 7,2 cm.
Udgivet 16. januar 2003.

Færøsk 200-krone-seddel

På 200-krone-sedlen er motivet et udsnit af en natsværmer udført i kobbertryk. Bag motivet er gengivet en akvarel med græsstrå.

Bagsiden af sedlen viser en akvarel af øen Tindhólmur med dens karakteristiske tinder.

Format: 14,5 × 7,2 cm.
Udgivet 19. januar 2004

Færøsk 500-krone-seddel

På 500-krone-sedlens forside vises et udsnit af en strandkrabbe udført i kobbertryk. Bag strandkrabben er gengivet en akvarel med sandet havbund set gennem vand.

Motivet på bagsiden er en akvarel, der viser bygden Hvannasund, hvor der er mange strandkrabber langs stranden.

Format: 15,5 × 7,2 cm.
Udgivet 30. november 2004.

Færøsk 1000-krone-seddel

På 1000-krone-sedlens forside viser et udsnit af en sortgrå ryle udført i kobbertryk. Bag fuglen er gengivet en akvarel med en fugleflok.

På bagsiden er en akvarel, der viser øen Sandoy. Ligesom på forsiden er fugle en del af motivet.

Format: 16,5 × 7,2 cm.
Udgivet 15. september 2005.

Vinduestråd og perlemorstribe sikrer mod forfalskning

De færøske sedler har en lang række sikkerhedselementer, som senest er opdateret i 2012. Der har hidtil ikke været nogen forfalskninger af den færøske seddelserie.