Færøske pengesedler


Abstract icon I 2012 udsendte Nationalbanken en opdateret færøsk seddelserie med nye sikkerhedselementer. Motiverne er færøske dyr og landskaber. På bagsiden af sedlerne er der gengivet akvareller af færøske landskaber. Akvarellerne er udført af den færøske kunstner Zacharias Heinesen.

Sedlernes motiv
Hovedmotiverne er færøske dyr. På forsiden er dyrene vist i form af udsnit. På bagsiden af sedlerne er der gengivet akvareller af færøske landskaber. Akvarellerne er udført af den færøske kunstner Zacharias Heinesen. Dyremotiverne er med til at give seddelserien liv og variation, og akvarellerne giver sedlerne en særlig lethed.

Sikkerhed på sedlerne
Blandt sikkerhedselementerne på sedlerne er en vinduestråd med bevægeligt bølgemotiv. Et nyt samlet for- og bagside symbol har afløst det tidligere hologram og på bagsiden en perlemorsstribe og fluorescerende farve.

Gamle sedler
Gamle færøske sedler er fortsat gyldige men inddrages løbende.

Lov om færøske pengesedler
Trykningen af færøske pengesedler sker i henhold til lov om pengesedler mv. på Færøerne fra 1949. Ifølge loven skal Nationalbanken fremstille særlige færøske pengesedler med tekst på færøsk, men i øvrigt med samme værdier og i samme formater som de sedler, der udstedes i Danmark.

Møntenheden er 1 króna, og værdiforholdet til danske pengesedler er 1:1. De færøske pengesedler er i Danmark at betragte som udenlandsk mønt. De er således ikke lovligt betalingsmiddel i Danmark, ligesom de danske sedler ikke er lovligt betalingsmiddel på Færøerne. De færøske sedler ombyttes imidlertid vederlagsfrit til danske pengesedler af Nationalbanken, og danske sedler veksles ligeledes frit til færøske pengesedler på Færøerne. Mønterne på Færøerne er de samme som i Danmark.

 

 

Fakta

I 1951 blev der for første gang trykt færøske pengesedler i Danmarks Nationalbank.