Farvede pengesedler


Abstract icon Mange pengeinstitutter anvender røg- og blækpatroner, som udløses ved et røveri og misfarver pengesedlerne. I folderen 'Kun ærlige penge, tak' kan du læse, hvordan du skal forholde dig, hvis du kommer i besiddelse af mistænkelige pengesedler, og du kan se eksempler på bl.a. farvede og brændte sedler. Er du i tvivl, om en seddel er ægte eller farvet ved et røveri, så kontakt dit pengeinstitut.

Reglerne er enkle

  • Tag ikke imod farvede, brændte, rensede eller andre mistænkelige pengesedler
  • Er du uforvarende kommet til at modtage en mistænkelig seddel, så henvend dig i dit eget  pengeinstitut
  • Ved grov uagtsomhed, hvor du burde have opdaget, at sedlen er farvet, brændt eller renset, er beløbet tabt

Hvad skal du gøre?
Hvis du kommer til at modtage en farvet eller mistænkelig seddel, skal du aflevere sedlen i dit pengeinstitut. Har du modtaget sedlen i forbindelse med dit arbejde, skal du henvende dig til din arbejdsplads' pengeinstitut. Her skal du forklare, hvordan du er kommet i besiddelse af sedlen, og pengeinstituttet sender derefter sedlen og forklaringen til Nationalbanken. Pengeinstituttet kan også anmelde sagen til politiet, hvis det kan bidrage til opklaring af en forbrydelse.

Er du uforvarende kommet til at modtage en mistænkelig seddel, ombytter Nationalbanken sedlen. Men ved grov uagtsomhed, hvor du burde have opdaget, at sedlen er misfarvet, brændt eller renset, bliver sedlen inddraget, og beløbet er tabt.