Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Faldet i pengeinstitutternes andel af udlån til erhverv er bremset

Pengeinstitutternes andel af MFI-sektorens erhvervsudlån har ligget fladt i det seneste år efter at være faldet siden 2009



Pengeinstitutternes andel af MFI-sektorens erhvervsudlån har ligget fladt i det seneste år efter at være faldet siden 2009. Den faldende andel skyldes, dels at mange erhvervsvirksomheder gennem krisen omlagde lån fra penge- til realkreditinstitutter, dels at pengeinstitutterne havde større tab på deres udlån. Deres andel af erhvervsudlånet har siden midten af 2014 ligget på godt 30 pct., mens andelen på sit højeste i 2008 var over 50 pct.

Under ét har penge- og realkreditinstitutter haft positive årsvækstrater i erhvervsudlånet siden midten af 2013. Det samlede udlån til erhverv var knap 1.100 mia. kr. ved udgangen af juli og er steget med knap 0,3 pct. over det seneste år. Realkreditinstitutterne trækker stadig MFI-udlånet op med en årlig vækst på 1,6 pct., som dog er aftaget gennem det seneste år.  Ifølge Nationalbankens udlånsundersøgelse har de i 2. kvartal 2015 endvidere strammet lidt på deres kreditpolitik over for erhverv.

Andele af erhvervsudlån og årlig vækst i udlån til erhverv (nominelle værdier)