Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Fortsat fald i fastforrentede realkreditobligationer bag lån med årlig refinansiering

Ved udgangen af september var der udstedt realkreditobligationer bag lån med årlig refinansiering (F1-lån) for i alt 287 mia. kr.



Ved udgangen af september var der udstedt realkreditobligationer bag lån med årlig refinansiering (F1-lån) for i alt 287 mia. kr. Dermed er den udestående værdi af disse obligationer godt en tredjedel  af niveauet for tre år siden, hvor det toppede. Alene i 3. kvartal 2015 faldt den udestående værdi med 50 mia. kr. De øvrige obligationer bag variabelt forrentede lån steg i samme periode med 42 mia. kr.

Omfanget af både F3-lån og F5-lån overstiger nu F1-lånene. Realkreditlån finansieres dermed i stigende grad med obligationer med længere løbetid.  Da udbredelsen af F1-lånene toppede i september 2012, udgjorde de godt 40 pct. af alle variabelt forrentede lån. Den andel er nu faldet til godt 15 pct.

Ved udgangen af september var værdien af alle udstedte realkreditobligationer 2.879 mia. kr. Obligationer bag rentetilpasningslån udgjorde 49 pct., variabelt forrentede obligationer 22 pct. og fastforrentede obligationer bag fastforrentede  lån 29 pct.

​Udestående realkreditobligationer bag variabelt forrentede lån fordelt på type

Anm.: Den udestående værdi er opgjort til nominel værdi ultimo måneden. For at undgå dobbelttælling af obligationer i forbindelse med refinansiering er obligationer med udløb dagen efter opgørelsestidspunktet ikke medtaget. Fordelingen af korte fastforrentede obligationer på lån med forskellig refinansieringsfrekvens er estimeret på baggrund af ændringerne i det nominelle udestående i forskellige restløbetidsintervaller. "F5" er opgjort som ændringerne i det nominelle udestående 5,5-3,5 år før obligationernes udløb, "F3" er opgjort for restløbetidsintervallet 3,5-2,5 år, og "F1" er opgjort for intervallet 1,5-0 år.