Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Lavere renteudgifter og større afdrag på erhvervsvirksomhedernes realkreditlån

Den gennemsnitlige rente inkl. bidrag nåede et historisk lavt niveau på 2,22 pct. i juli.



Den gennemsnitlige rente inkl. bidrag nåede et historisk lavt niveau på 2,22 pct. i juli. Det fortsatte fald var drevet af betydelige omlægninger og refinansieringer af eksisterende lån, mens bidragssatsen var uændret 0,72 pct. Resultatet er, at erhvervsvirksomhedernes renteudgifter på udestående realkreditlån faldt, selv om udlånet steg og virksomhederne bevægede sig væk fra variabelt forrentede hen mod fastforrentede lån.

Det lave renteniveau for realkreditlån bidrager til, at erhvervsvirksomhederne fortsat kan afdrage mere. De har over det seneste år således reduceret deres variabelt forrentede lån uden afdrag med ca. 14 mia. kr. og modsat øget deres variabelt og fastforrentede lån med afdrag med næsten 22 mia. kr. 

Erhvervsvirksomhedernes realkreditrenter samt årsvækstrate og vækstbidrag for realkreditudlånet

 Anm.: Årsvækstraten viser udviklingen over det seneste år i erhvervsvirksomhedernes nominelle realkreditlån på månedsbasis. Vækstbidragene viser de enkelte låntypers andel af væksten.