Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Udbredelsen af realkreditobligationer bag fastforrentede lån er nu over niveauet i 2008

Den nominelle værdi af realkreditobligationer bag fastforrentede lån var ultimo juni 917 mia. kr. og er nu over niveauet ved udgangen af 2008.



Den nominelle værdi af realkreditobligationer bag fastforrentede lån var ultimo juni 917 mia. kr. og er nu over niveauet ved udgangen af 2008. Den stigende udbredelse af obligationer bag den type lån har været ganske markant det seneste år, hvor den udestående nominelle værdi er steget 36 pct. I samme periode er omfanget af obligationer bag rentetilpasningslån med udløb inden for et år reduceret med 29 pct., primært fordi værdien af lån med årlig refinansiering (F1) er reduceret.

Det seneste års stigning i værdien af obligationer bag fastforrentede lån skyldes den lave rente, hvilket også afspejles i, hvordan kuponfordelingen har udviklet sig. Det er især de nye serier med kuponrenter på 2,5 pct. eller derunder, som har været populære. Den delmængde udgjorde ved udgangen af 2. kvartal 2014 9 pct. af den samlede udestående mængde af lange obligationer bag fastforrentede lån, mens den på samme tidspunkt i år udgjorde 53 pct. Generelt har de store renteudsving det seneste år medført, at kuponfordelingen på de udstedte obligationsserier er blevet bredere. Der kan nu udstedes i 30-årige obligationsserier med fem forskellige kuponrenter fra 1,5 til 3,5 pct. Det indebærer en potentiel risiko for indlåsning i de små obligationsserier, jf. Værdipapirstatistikken for maj 2015.

Nominel værdi af obligationer bag fastforrentede lån fordelt på kuponrente

Anm.: Nominel værdi af ikke-indekserede realkreditobligationer bag fastforrentede lån ultimo måneden. I opgørelsen kan den samlede udestående værdi ved lånekonvertering blive en smule overvurderet, fordi man ikke kan tage højde for de førtidige indfrielser til terminen i juli.