Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Udstedelsen af virksomhedsobligationer fortsætter med at stige

Danske ikke-finansielle virksomheder finansierer i stigende grad deres aktiviteter ved at udstede obligationer.



Danske ikke-finansielle virksomheder finansierer i stigende grad deres aktiviteter ved at udstede obligationer.  Ved udgangen af november havde de samlet set udstedt virksomhedsobligationer for 201 mia. kr., hvilket omtrent er en fordobling siden begyndelsen af 2009.  Hovedparten er rettet mod udenlandske investorer. Over halvdelen af udstedelserne er i euro, og i de senere år har der været en vis fremgang i udstedelser i dollar og pund.

Markedet for danske virksomhedsobligationer er domineret af få, store udstedere. De ti største, der bl.a. tæller DONG Energy A/S, A.P. Møller - Mærsk A/S og Carlsberg Breweries A/S, tegner sig i november 2015 sammenlagt for 87 pct. af den nominelle værdi af udstedelserne.

Den resterende del af markedet består af op mod hundrede ikke-finansielle virksomheder, hvis udstedelser primært er rettet mod indenlandske investorer. Disse virksomheder har udstedt obligationer for 25 mia. kr. ved udgangen af november.

Danske virksomheders obligationsudstedelser fordelt på valuta

Anm.: Obligationer udstedt af danske ikke-finansielle virksomheder i både ind- og udland. Den udestående værdi er opgjort til nominel værdi ultimo måneden. Fordelingen på valuta angiver den valuta, de er udstedt i.