Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank- og realkredit

Yderligere fald i pengeinstitutternes renter på udlån til erhverv

Pengeinstitutternes gennemsnitlige udlånsrenter til erhverv er siden september 2013 faldet med samlet 60 basispoint til 3,6 pct. i februar.



Pengeinstitutternes gennemsnitlige udlånsrenter til erhverv er siden september 2013 faldet med samlet 60 basispoint til 3,6 pct. i februar. Indtil udgangen af 2014 var udviklingen mest udtalt i kategorien Øvrige udlån, hvor lånene typisk har længere løbetider. Siden årsskiftet er udviklingen især drevet af, at renten på kassekreditter er faldet.

De faldende udlånsrenter skal ses i lyset af, at en stor del af lånene er knyttet til udviklingen i enten Nationalbankens indskudsbevisrente, der er nedsat med 70 basispoint siden årsskiftet, eller en markedsrente, som typisk følger indskudsbevisrenten.

Siden september 2013 er andelen af udlån til erhverv i kategorien Øvrige udlån steget fra 46 til 51 pct., mens kassekreditternes andel tilsvarende er faldet fra 51 til 46 pct. Den resterende del omfatter primært repoudlån, hvor renten er tæt på nul. Pengeinstitutternes samlede udlån til erhverv er på 336 mia. kr.

Gennemsnitlige renter på pengeinstitutternes udestående udlån til erhverv

 Anm.: Udlånsrenter vedrører alene udlån i danske kroner.