Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Danske statspapirer giver positive afkast, selv om renterne er steget

Danske statspapirer har fra januar til november samlet set givet et afkast på 5 pct. i form af rentebetalinger og kursgevinster, selv om renterne er steget de sidste par måneder



Danske statspapirer har fra januar til november samlet set givet et afkast på 5 pct. i form af rentebetalinger og kursgevinster, selv om renterne er steget de sidste par måneder. Pensionsselskabernes afkast ligger ved udgangen af november på 8 pct., svarende til 27 mia.kr. Kursgevinster udgør alene 18 mia. kr. Til sammenligning har det samlede afkast til udenlandske investorer været på 3 pct. og har i høj grad været drevet af rentebetalinger.

Forskellen i obligationsafkast hænger sammen med spredningen i porteføljerne. Pensionsselskaberne har placeret over 50 pct. af deres samlede portefølje af danske statspapirer i obligationer med restløbetid på over 10 år, hvor de ejer knap 90 pct. af udstedelserne. Selskabernes samlede afkast på obligationer følger derfor i høj grad udviklingen i de lange renter.

Udenlandske investorer placerer – i modsætning til pensionsselskaberne – generelt deres investeringer i statspapirer med kortere løbetider. Disse papirer har en lavere rente, mens udsvingene i afkastet til gengæld er mindre.

Akkumuleret månedligt afkast på danske statspapirer (venstre) og ejerandele fordelt på restløbetider, gennemsnit 2016 (højre)

Anm.: Pensionsselskabernes indirekte beholdning af aktiver, der holdes gennem danske investeringsforeninger, er medtaget. Begrebet pensionsselskaber benyttes for forsikrings- og pensionssektoren.